Υποτονικές συναλλαγές καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην τελευταία ημέρα του έτους με ορισμένες αγορές να είναι κλειστές λόγω παραμονής Πρωτοχρονιάς, ενώ το ισχυρότερο lockdown στη Βρετανία και η είδηση ότι οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς σε κάποια προϊόντα της ΕΕ επηρέασαν αρνητικά το κλίμα. Συγκεκριμένα, οι αγορές σε Γερμανία και Ιταλία είναι κλειστές, ενώ όλες θα κλείσουν νωρίτερα.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,3%. Έως τώρα φέτος ο Stoxx 600 έχει υποχωρήσει 3,7%, ωστόσο είναι σχεδόν στο +11% στο τρίμηνο. Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE υποχωρεί 13% σε ετήσια βάση, ενώ ο CAC 40 καταγράφει πτώση 6,3%. Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε χθες το 2020 με κέρδη 3,5% και λίγο μόλις χαμηλότερα από το ιστορικά υψηλό του επίπεδο, ενώ ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB υποχωρούσε 5,4% για φέτος. Τη χειρότερη απόδοση καταγράφει ο ισπανικός IBEX που βρίσκεται στο -15% για το 2020.
Ο CAC 40 στη Γαλλία υποχωρεί 0,36%, ο βρετανικός FTSE 100 1,64%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,84%.
Οι αγορές του Λονδίνου υπέστησαν μεγαλύτερο πλήγμα μετά την επιβολή από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον των αυστηρότερων περιορισμών για την αντιμετώπιση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού. Παράλληλα, οι μετοχές των γαλλικών εταιρειών Airbus, Safran, Pernod Ricard και Remy Cointreau υποχωρούσαν περίπου 1% μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε προϊόντα της ΕΕ, περιλαμβανομένων εξαρτημάτων αεροσκαφών και κρασιών από τη Γαλλία και τη Γερμανία στην τελευταία φάση μίας 16ετούς μάχης μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών για τις επιδοτήσεις σε αεροπορικές εταιρείες.
Τα futures του Dow σημειώνουν πτώση 0,17%, του S&P 500 0,19% ενώ του Nasdaq κινούνται στο +0,01%.
Εχθές, στην προτελευταία συνεδρίαση για το 2020 η αμερικανική αγορά ακολούθησε θετική πορεία, με τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζουν σημαντικά κέρδη, στον απόηχο της έγκρισης του νέου προγράμματος στήριξης των ΗΠΑ, της έναρξης εμβολιασμών κατά του κορονοϊού ανά την υφήλιο αλλά και στην πεποίθηση ότι το 2021 θα είναι έτος ισχυρής ανάκαμψης για την αμερικανική οικονομία.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εξακολουθεί να βρίσκεται το ενδεχόμενο ενός συμπληρωματικού πακέτου στήριξης για την αμερικανική οικονομία, μετά από αντίστοιχη πρόταση που έχουν καταθέσει βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος, ενώ θετική είναι η «επίδραση» της έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από τις βρετανικές αρχές.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία θα εμφανίσει πολύ καλή πορεία το 2021 και θα κατορθώσει να καλύψει πλήρως τις απώλειες που δημιούργησε η πανδημία κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.