Ανακάμπτουν από τη χθεσινή «βουτιά» που ξεπέρασε το 2% οι ευρωπαϊκές αγορές, σε συνέχεια της έγκρισης της υπό όρους χρήσης του εμβολίου των Pfizer - BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο προκειμένου αυτό να αρχίσει να χρησιμοποιείται και από τις χώρες της ΕΕ.
Στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διαβεβαίωσε ότι πρώτη της προτεραιότητα υπήρξε η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου. «Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της ΕΕ του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.
Στη συνέχεια, το πράσινο φως έδωσε και η Κομισιόν, εγκρίνοντας τη χρήση του εμβολίου των Pfizer - BioNTech, σε έκτακτη συνεδρίαση, μετά την αντίστοιχη απόφαση που ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η οικονομία της Βρετανίας, μετά την κατάρρευση που υπέστη λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανέκαμψε ελαφρώς ταχύτερα, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ρυθμό-ρεκόρ 16% το τρίτο τρίμηνο –ο ρυθμός αυτός είναι αναθεωρημένος προς τα πάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση, που ήταν 15,5% – αλλά και πάλι, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμιστεί η «βουτιά» του 18,8% της περιόδου Απριλίου - Ιουνίου, όταν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας τελούσε υπό αναστολή.
Παράλληλα, μείωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία. Το ινστιτούτο ερευνών GfK ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στις -7,3 μονάδες έναντι της αναθεωρημένης μέτρησης -6,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε ελαφρώς καλύτερα από τις εκτιμήσεις για -8,8 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,7%, διαγράφοντας μέρος των απωλειών της τάξης του 2,3% που κατέγραψε εχθές, στον απόηχο της μετάλλαξης του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία.
Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει κέρδη 1,38%, ο CAC 40 στη Γαλλία ενισχύεται 1,3%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,28%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει κέρδη 1,32%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κερδίζει 1,3%.
Νωρίτερα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,04%, ενώ ο Topix έκλεισε με πτώση 1,56%. Στην Κίνα, ο Shanghai υποχώρησε 1,86% και στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έκλεισε με πτώση 0,8%.
Μικρές μεταβολές για τα futures, όπου του Dow σημειώνουν πτώση 0,17%, του S&P 500 0,09%, ενώ του Nasdaq κινούνται στο +0,14%.
Εχθές, η Wall Street «άντεξε» τις πιέσεις από τη μετάλλαξη του κορονοϊού, λόγω της συμφωνίας για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, συνολικού ύψους 900 δισ. δολαρίων, η οποία έγινε πραγματικότητα μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Όπως μάλιστα τόνισε ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών, Στ. Μνιούτσιν, τα κεφάλαια θα είναι «έτοιμα» εντός της επόμενης εβδομάδας όπου και θα τεθούν σε λειτουργία νέα προγράμματα.
Εξάλλου, το 2020 δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να χαρακτηρισθεί ως μία «κακή χρονιά» για τη Wall Street. Από την αρχή του 2020 έως και σήμερα τα κέρδη του Dow Jones φθάνουν στο 5,9%, του S&P 500 στο 14,4%, ενώ απόλυτος πρωταγωνιστής είναι ο Nasdaq με εντυπωσιακή πορεία και κέρδη 42%.