Ανθεκτική, παρά τις ανησυχίες που έχει δημιουργήσει η εμφάνιση νέου στελέχους του κορονοϊού αρχικά στη Βρετανία και ακολούθως σε άλλες χώρες, εμφανίζεται η αμερικανική αγορά, σε πλήρη αντίθεση με τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Μάλιστα ο Dow Jones κατόρθωσε την ολική επαναφορά, καθώς ενώ βρέθηκε να χάνει έως και 423 μονάδες κατόρθωσε να μηδενίσει τις απώλειές του και πλέον κινείται έστω και κατά το οριακό 0,05% υψηλότερα. Πτώση 0,54% για τον S&P 500 και 0,48% για τον Nasdaq.
Στήριγμα για τον Dow Jones προσφέρει η μετοχή της Nike με κέρδη άνω του 6%, μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων οικονομικών μεγεθών, ενώ ράλι σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών, μετά από την «άδεια» από τη Fed να ξεκινήσουν εκ νέου την παροχή μερισμάτων στο α’ τρίμηνο του 2021. Κέρδη 4,3% για την JPMorgan και 6,9% για τη Goldman Sachs.
Οι μετοχές ταξιδιωτικών ομίλων, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν λόγω των αναστολών πτήσεων από και προς τη Βρετανία που επέβαλαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, κατορθώνουν να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειές τους. Πτώση 2% για τις Norwegian και Royal Caribbean, ενώ ανάλογες απώλειες εμφανίζει και η American Airlines ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να χάνει έως και 5%. Απώλειες άνω του 6% για τη μετοχή της Tesla την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στον S&P 500.
Η «ανθεκτικότητα» της Wall Street σαφώς οφείλεται και στη συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, συνολικού ύψους 900 δισ. δολαρίων, η οποία κατέφθασε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Όπως μάλιστα τόνισε ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών, Στ. Μνιούτσιν, τα κεφάλαια θα είναι «έτοιμα» εντός της επόμενης εβδομάδας όπου και θα τεθούν σε λειτουργία νέα προγράμματα.
Δέσμιες του κορονοϊού οι ευρωπαϊκές αγορές
Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού με «έδρα» τη Βρετανία αλλά και εμφάνιση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε σε σημαντική πτώση τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες, πάντως, περιόρισαν ελαφρά τις απώλειές τους μετά και την έγκριση χρήσης υπό όρους του εμβολίου των Pfizer – BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Απώλειες 2,3% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 στις 386,69 μονάδες, με τις τράπεζες να δέχονται τις πιο μεγάλες πιέσεις και να υποχωρούν 3,6%.
Στο -2,82% και τις 13.246 μονάδες ο DAX 30, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 1,73% στις 6.416 μονάδες και τον CAC 40 να αποδυναμώνεται 2,43% στις 5.393 μονάδες. Ανάλογη εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον FTSE MIB να έχει απώλειες 2,57% στις 21.410 μονάδες και τον ΙΒΕΧ 35 να κινείται 3,08% χαμηλότερα στις 7.789 μονάδες.