ΓΔ: 2346.72 1.38% Τζίρος: 453.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:32
Φωτο: Shutterstock

Έρχεται δεύτερο εμβόλιο, ευφορία στα χρηματιστήρια

Ανακοινώσεις της αμερικανικής Moderna για αποτελεσματικότητα 94,5% επιταχύνουν την άνοδο στην Ευρώπη, ενώ με κέρδη που αγγίζουν το 1% ξεκίνησε η συνεδρίαση της Wall Street.

Την ευφορία των αγορών διεύρυνε η ανακοίνωση της Moderna πως το υποψήφιο εμβόλιό της είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό, ενώ κανείς από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές δεν ανέπτυξαν σοβαρά συμπτώματα της νόσου covid -19. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, το εμβόλιο διατηρείται για 30 ημέρες σε θερμοκρασία ψυγείου. Εξάλλου, σύμφωνα με το Reuters, η ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων έχει ξεκινήσει ελέγχους σε πραγματικό χρόνο για το εμβόλιο της Moderna, αξιολογώντας το πρώτο στάδιο των ευρημάτων.  

Κέρδη 1,16% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να κινείται 0,73% υψηλότερα, ενώ περισσότερο συγκρατημένος εμφανίζεται ο Nasdaq με άνοδο της τάξης του 0,39%.

Μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της Moderna σημείωσε ράλι άνω του 11%, ενώ λίγο μετά τις 17.05 ενισχύεται άνω του 6%. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται ανοδικά 1,3%. Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει άνοδο 0,76%, ο CAC 40 στη Γαλλία κερδίζει 1,77%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 1,72%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 2,66%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με κέρδη 1,9%.

Οι μετοχές κινούνταν κοντά στα υψηλά επίπεδα εννεαμήνου, καθώς νωρίτερα τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και την Ιαπωνία και οι ελπίδες για ένα εμβόλιο ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη.

Εξάλλου, θετικά στο επενδυτικό κλίμα λειτούργησε και η συμφωνία της ισπανικής BBVA για την πώληση των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ. Η μετοχή της καταγράφει άνοδο 18%. Ο ισπανικός όμιλος πούλησε έναντι 11,6 δισ. δολ. τη θυγατρική του στις ΗΠΑ, ενισχύοντας κατά 300 μονάδες βάσης την κεφαλαιακή του επάρκεια. 

Στην Κίνα, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε αύξηση 6,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ οι πωλήσεις λιανικής καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,3% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή, είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση 3,3% που είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας ανέκαμψε κατά 5% το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο, ή κατά 21,4% αν η ανάπτυξη προσαρμοστεί σε ετήσια βάση, έπειτα από τρία συναπτά τρίμηνα ύφεσης στην οποία το βύθισε ο αντίκτυπος της πανδημίας. Η Ιαπωνία γνώρισε φέτος την πρώτη της ύφεση μετά το 2015.

Η συρρίκνωση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είχε αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2019 (-1,8%), εξαιτίας της αύξησης του ιαπωνικού φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο (-0,6%), πριν από την ιστορική κατάρρευση της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς (-8,2%, το ποσοστό αναθεωρήθηκε καθοδικά, από -7,9%).

Με μεγάλη άνοδο έκλεισε και το χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς ο Nikkei πλησίασε το όριο των 26.000 μονάδων και έκλεισε σε υψηλό 29ετίας, με άνοδο 2,05%, στις 25.906,93 μονάδες (το υψηλότερο από την 3η Ιουνίου 199). Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε 0,86%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai σημείωσε άνοδο 1,11%, ενώ ο Shenzen 0,7%. 

Ώθηση έδωσε και η υπογραφή από 15 χώρες εμπορικής συμφωνίας η οποία συνιστά τη μεγαλύτερη στον κόσμο, και η οποία, σύμφωνα με το  Reuters, έχει ως στόχο τη σταδιακή μείωση των δασμών σε σειρά κλάδων. Η Περιφερειακή Συμπερηληπτική Οικονομική Εταιρική Σχέση, η οποία αποκλείει τις ΗΠΑ, αποτελεί το πρώτο εμπορικό μπλοκ στο οποίο συμμετέχουν από κοινού η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές με φόντο Fed, μέταλλα και τεχνολογία

Σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, η Wall Street κινείται πτωτικά ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν κέρδη, με τους επενδυτές να μειώνουν ρίσκο εν μέσω βουτιάς σε μέταλλα και αβεβαιότητας για τη Fed.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Τραμπ ανεβάζει την ένταση και οι αγορές πέφτουν σε περιδίνηση

Οι απειλές Τραμπ για δασμούς και η ένταση με την ΕΕ με φόντο την Γροιλανδία φέρνουν sell-off στις διεθνείς αγορές, ενώ χρυσός–ασήμι γράφουν νέα ρεκόρ. Τα νέα «επεισόδια» της σύγκρουσης και οι αντιδράσεις της ΕΕ.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό πίεση οι αγορές, «κρατά» η Αθήνα μετά τις νέες απειλές Τραμπ

Σε αναταραχή οι παγκόσμιες αγορές μετά τις νέες δασμολογικές απειλές του Ντ. Τραμπ με φόντο την Γροιλανδία. Πως ετοιμάζεται να απαντήσει η ΕΕ. Διατηρεί τις άμυνές του το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

Εύθραυστη ισορροπία στις αγορές: Τεχνολογία και Bitcoin στο επίκεντρο

Οι αγορές παλεύουν να κρατήσουν ισορροπία καθώς η μεταβλητότητα αυξάνεται και οι επενδυτές αναζητούν κατεύθυνση σε κλίμα αβεβαιότητας. Απώλειες 0,81% για τον Γενικό Δείκτη και σε παρόμοια επίπεδα για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600.