Εκτίναξη κερδών κατέγραψαν οι διεθνείς αγορές, μετά την ανακοίνωση πως για το πειραματικό εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, το οποίο εμφάνισε αποτελεσματικότητα σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων.
O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει άνω του 4%, με τον δείκτη να οδεύει προς τον καλύτερο μήνα έως τώρα το 2020.
Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει άνοδο 5,5%, ο CAC 40 στη Γαλλία κερδίζει 7,2%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο +5,5%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 7,5%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με κέρδη 5,3%.
Εντυπωσιακή άνοδο και για τα futures του Dow τα οποία σημειώνουν άνοδο 1.380 μονάδων ή 4,9%, του Nasdaq 0,95% και του S&P 500 3,56%.
Το πετρέλαιο WTI ενισχύεται 10,4% στα 41 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent κινείται στα 43 δολάρια με κέρδη 9%. Αντίθετα, ο χρυσός χάνει σχεδόν 3% στα 1.894 δολάρια.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι εταιρείες, η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών εμφάνισε ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 90% επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
Αυτό σημαίνει πως η προστασία επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα δύο δόσεων. Οι δυο εταιρείες εκτιμούν πως θα παραχθούν έως και 50 εκατ. δόσεις εντός του 2020 και πάνω από 1,3 δισ. δόσεις το 2021.
Σημειώνεται πως το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου μπορεί να διαφέρει, ωστόσο συνεχίζουν να συλλέγονται πρόσθετα δεδομένα ασφάλειας.
Ωστόσο, οι επιστήμονες ελπίζουν για ένα εμβόλιο που να είναι τουλάχιστον 75% αποτελεσματικό, ενώ ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι έχει δηλώσει ότι ένα εμβόλιο με ποσοστό 50% ή 60% θα ήταν αποδεκτό.
Από το πρωί, οι αγορές σημείωναν ράλι, στον απόηχο της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η οποία ενίσχυσε τις ελπίδες για καλύτερες εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Ευρώπης. Ο Μπάιντεν έχει ήδη θέσει στο επίκεντρο δύο προτεραιότητες: τον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού και τη συμφιλίωση της διχασμένης Αμερικής.
Παράλληλα, θα συστήσει κλιμάκιο για την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 237.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Σε αυτή την ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν επιστήμονες και ειδικοί, επιφορτισμένοι να καταρτίσουν το σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις αναλάβει την εξουσία.
Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, ο Μπάιντεν έχει διακηρύξει ότι οι ΗΠΑ θα επανενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και ότι θα αναλάβει δράση, με διατάγματα, για να αποκαταστήσει αδικίες που οφείλονται στον απερχόμενο πρόεδρο, ειδικά ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.