ΓΔ: 2228.17 0.53% Τζίρος: 351.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Ισχυρή ανοδική αντίδραση σε ομόλογα - ΧΑ μετά την έκπληξη από Moody's

Ο Γενικός Δείκτης κατακτά ξανά τις 600 μονάδες, ενώ ράλι +5% σημειώνει και ο τραπεζικός δείκτης. Νέο ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Με ισχυρό ανοδικό ράλι ξεκινά την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ νέα αποκλιμάκωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα, έπειτα από την απροσδόκητη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Moody's. 

Ο Γενικός Δείκτης κατακτά ξανά τις 600 μονάδες, ενώ ράλι +5% σημειώνει και ο τραπεζικός δείκτης, αφού σε συνέχεια της αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου αναμένεται αναβάθμιση και της αξιολόγησης των τραπεζών. 

Παράλληλα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,758%. 

Ώθηση στην ελληνική αγορά δίνουν και τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία σημειώνουν ράλι, καθώς η νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ενίσχυσε τις ελπίδες για καλύτερες εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Ευρώπης. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 1,4%. 

Ο ΓΔ ενισχύεται 2,8% στις 604,78 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 9,6 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 5,2%, με την Εθνική να ενισχύεται 6,5%, την Τρ. Πειραιώς 6%, την Alpha Bank 5,6% και την Eurobank 4%. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 2,89%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 2,8%.

Άνοδο σημειώνουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ (4,65%) και της ΔΕΗ (4,05%).

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών, των Τηλεπικοινωνιών (4,64%) και του Εμπορίου (2,92%).

Κανείς δεν περίμενε στην ελληνική αγορά ότι η αξιολόγηση από τον οίκο Moody's θα οδηγούσε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας. Ακόμη λιγότερο αναμενόμενη, όμως, ήταν η σχεδόν ενθουσιώδης αξιολόγηση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας από τον αμερικανικό οίκο, καθώς προβλέπει ότι, μεσοπρόθεσμα, ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει κατά μέσο όρο το 3,5%.

Με την αναβάθμιση από το B1 στο Ba3, η Ελλάδα παραμένει ακόμη αρκετά βαθιά στην κατηγορία του jund («σκουπίδια») και θα χρειασθεί άλλες τρεις αναβαθμίσεις για να περάσει στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Η πορεία αυτή θα είναι μακρά, αφού ο οίκος δίνει σταθερή προοπτική (outlook) στη βαθμολογία του, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα υπάρξει νέα αναβάθμιση μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Όπως εξηγεί η Moody's, δικαιολογώντας τη σταθερή προοπτική, «ενώ η αντιστροφή των βελτιώσεων που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι απίθανη, θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι τα οφέλη των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμίσεων διακυβέρνησης να ενσωματωθούν πλήρως και να γίνουν ορατά. Επίσης, η πανδημία προκάλεσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη, παρά τις ευνοϊκότερες επιδόσεις της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του "πρώτου κύματος", θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω καθυστέρηση στα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν το 2021».

Παρά ταύτα, η αναβάθμιση αποτελεί μια ευπρόσδεκτη υποστήριξη του επενδυτικού κλίματος σε μια μάλλον ζοφερή περίοδο για την ελληνική οικονομία, με το νέο γενικό lockdown να βαθαίνει την ύφεση. Υποστηρίζει μια περαιτέρω βελτίωση του ήδη πολύ χαμηλού κόστους δανεισμού του Δημοσίου, ενώ είναι πολύ πιθανό ότι θα οδηγήσει σε αναβαθμίσεις και των τραπεζών, όπως συνήθως συμβαίνει όταν αναβαθμίζεται η αξιολόγηση του δημοσίου χρέους.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει, όμως, ότι μία από τις δύο βασικές εξηγήσεις της ευνοϊκής απόφασης της Moody's (η πρώτη είναι ότι προωθούνται αποτελεσματικά οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις) είναι η σθεναρή πεποίθηση του οίκου πως η χώρα έχει ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και μετοχές
MARKET MAKER

Ποιες μετοχές ανέβασε ο Τραμπ, ο έρωτας για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η πίεση σε ΟΛΠ

Τον ενεργειακό κλάδο ωφέλησε ο Τραμπ με την ομιλία του που δεν φόβισε τις αγορές, η εικόνα των τραπεζών, η πίεση στην ΟΛΠ, η κινητικότητα στη Metlen, η ΓΕΚ Τέρνα μαγνητίζει τους επενδυτές και τι ακούγεται για Bally's Intralot.
Στατιστικά αγοράς μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Επέστρεψε σε ανοδική τροχιά το Χρηματιστήριο Αθηνών με κέρδη +0,53%

Μικτές τάσεις στις αγορές της Ευρώπης, ενώ το Χ.Α. κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τραμπ πήγε σε υψηλά ημέρας με τοποθετήσεις στις μετοχές ενέργειας, κατασκευών, βιομηχανίας αλλά και τραπεζών κλείνοντας στις 2.228,17 μονάδες με άνοδο 0,53%.
Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΑΓΟΡΕΣ

Αύξηση short θέσης από Covalis Capital, τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις

Το fund Covalis Capital τις τελευταίες ημέρες έχει αγοράσει ψηλά και έχει πουλήσει πιο χαμηλά. Η μετοχή της Metlen μετά την υποχώρηση από τα ιστορικά υψηλά των 57 ευρώ, κινείται εντός του εύρους των 41 ευρώ και 45 ευρώ.
Euronext και Χρηματιστήριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΧΑΕ: Νέα ένταση στη Γενική Συνέλευση για μειωμένο Διοικητικό Συμβούλιο

Με ένταση επαναλήφθηκε η έκτακτη ΓΣ της ΕΧΑΕ για τη μείωση των μελών και την εκλογή νέου Δ.Σ.. Ενστάσεις για απαρτία και νομιμότητα. Ιστορική στιγμή η εξαγορά από Euronext σύμφωνα με τον Γ. Χατζηνικολάου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες 1,76%, οι απειλές Τραμπ κλωνίζουν τις αγορές

Στις 2.216,52 μονάδες με πτώση 1,76% και τζίρο 275 εκατ. ευρώ, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης υπό τις πιέσεις που προκαλούν οι κινήσεις Τραμπ. Δύσκολα εντόπιζε κάποιος πρωταγωνιστή και η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών υποχώρησε.