ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Τυνησίας

Τυνησία: Κάλεσμα για μποϊκοτάζ ταινίας λόγω γυρισμάτων στη Δυτική Σαχάρα

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαχάρα καλεί σε μποϊκοτάζ της νέας ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν «Η Οδύσσεια», λόγω γυρισμάτων στη διαφιλονικούμενη Δυτική Σαχάρα, περιοχή που ελέγχεται από το Μαρόκο και θεωρείται μη αυτόνομη από τον ΟΗΕ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαχάρα (FiSahara) κάλεσε σήμερα σε μποϊκοτάζ της νέας ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν «Η Οδύσσεια», λόγω γυρισμάτων που πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Σαχάρα, μια περιοχή υπό μακροχρόνια διαμάχη και σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του Μαρόκου.

«Όταν ο Κρίστοφερ Νόλαν πατήσει το κόκκινο χαλί της πρεμιέρας, θα καταπατήσει επίσης το διεθνές δίκαιο, ιδίως το δικαίωμα του λαού των Σαχράουι στην εδαφική ακεραιότητα της επικράτειάς τους και τους πόρους της, τους οποίους εκμεταλλεύεται παράνομα το Μαρόκο», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του FiSahara Μαρία Κάριον, σε ανακοίνωσή της.

Η Δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία έως το 1975, παραμένει σύμφωνα με τον ΟΗΕ μη αυτόνομο έδαφος. Η σύγκρουση που διαρκεί εδώ και πέντε δεκαετίες έχει φέρει αντιμέτωπο το Μαρόκο με το Μέτωπο Πολισάριο, το οποίο υποστηρίζεται από την Αλγερία.

Το Μαρόκο θεωρεί τη Δυτική Σαχάρα αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς του, ενώ οι αυτονομιστές ζητούν ανεξαρτησία. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται οι φυσικοί πόροι της περιοχής και το πολιτικό καθεστώς της.

Η ταινία και οι αντιδράσεις

Η κινηματογραφική μεταφορά του έπους του Ομήρου «Η Οδύσσεια», που αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, γυρίστηκε εν μέρει στη Ντάχλα της Δυτικής Σαχάρας. Το καστ περιλαμβάνει γνωστά ονόματα όπως Ματ Ντέιμον, Αν Χάθαγουεϊ, Τομ Χόλαντ, Ζεντάγια και Σαρλίζ Θερόν.

Σε νέα ανακοίνωσή του, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαχάρα προέτρεψε «το κοινό σε γενικό μποϊκοτάζ αφού ο Κρίστοφερ Νόλαν επέλεξε την πόλη Ντάχλα (...) ως μία από τις τοποθεσίες γυρισμάτων». Πέρυσι, το FiSahara είχε ήδη ζητήσει από τον σκηνοθέτη να μην χρησιμοποιήσει υλικό που προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ισπανός ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ, γνωστός για τη στήριξή του στην υπόθεση των Σαχράουι και παραγωγός ντοκιμαντέρ για τη Σαχάρα το 2012, δήλωσε ότι ενθάρρυνε τον Νόλαν «να μάθει για την ιστορία της καταστολής που ασκεί το μαροκινό καθεστώς εναντίον του λαού των Σαχράουι».

Το μήνυμα του FiSahara

Το FiSahara, που πραγματοποιείται ετησίως στους καταυλισμούς προσφύγων των Σαχράουι στην Αλγερία, είναι φεστιβάλ αφιερωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα από προβολές ταινιών και πολιτιστικά εργαστήρια, επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Δυτική Σαχάρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισπανικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία στέλνει στρατό στη Θέουτα λόγω μαζικής εισόδου μεταναστών

Η ισπανική κυβέρνηση στέλνει 60 στρατιώτες στη Θέουτα για να ενισχύσουν την ασφάλεια μετά τη μαζική είσοδο μεταναστών από το Μαρόκο, στηρίζοντας το έργο της αστυνομίας και της Πολιτοφυλακής, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Μαρόκο ιδρύει κέντρο κινηματογραφικής παραγωγής στην Ουαρζαζάτ

Η μαροκινή κυβέρνηση ξεκινά τη δημιουργία της Διεθνούς Πόλης Κινηματογράφου στην Ουαρζαζάτ, χώρο γνωστό από χολιγουντιανές ταινίες, με στόχο να αποτελέσει ολοκληρωμένο κέντρο για παραγωγές, εκπαίδευση και καινοτομία στον κινηματογράφο.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Στήριξη Συμβουλίου Ασφαλείας στο μαροκινό σχέδιο για Δυτική Σαχάρα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με πρωτοβουλία Τραμπ, στηρίζει το μαροκινό σχέδιο αυτονομίας για τη Δυτική Σαχάρα ως «την πιο εφικτή λύση» παρά τις αντιδράσεις της Αλγερίας, καλώντας σε διαπραγματεύσεις βάσει της πρότασης του 2007.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία έπληξε ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο και κέντρο πυραύλων

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίθεση με πυραύλους cruise σε ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο και κέντρο πυραύλων που στηρίζει το νέο δίκτυο δορυφορικού Ίντερνετ Starlink της Ρωσίας, ως μέτρο πίεσης για τερματισμό του πολέμου.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση κατά δεξαμενόπλοιου των ΗΑΕ στο στενό του Ορμούζ

Δεξαμενόπλοιο της ADNOC δέχθηκε επίθεση στο στενό του Ορμούζ, χωρίς τραυματισμούς, ανακοίνωσε η εταιρεία. Η περιοχή παραμένει κλειστή μετά την απόφαση του Ιράν, εν μέσω διεθνούς έντασης για τον πόλεμο και τα αντίποινα.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόθεση Τραμπ για «αμερικανικό» Ορμούζ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν απέρριψε δηλώσεις Τραμπ για το στενό του Ορμούζ, τονίζοντας πως το πέρασμα ήταν, είναι και θα παραμείνει ιρανικό και πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχτούν τις ήττες τους στην περιοχή.