Πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ σχεδόν 400 μονάδες χάνουν τα futures του Dow, στον απόηχο των αποτελεσμάτων των Big Tech, της συνεδρίασης της ΕΚΤ αλλά και με το βλέμμα να παραμένει στραμμένο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που σαρώνει την Ευρώπη και οδηγεί όλο και περισσότερες χώρες σε lockdown.
Οι κολοσσοί της τεχνολογίας, ανακοίνωσαν ισχυρά μεγέθη και αύξηση των εσόδων που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, με την Alphabet να ξεπερνά το σοκ του β' τριμήνου που είχε σημειώσει πτώση εσόδων για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ η Amazon αναδεικνύεται στους μεγάλους ωφελημένους της πανδημίας. Ωστόσο, χαμηλότερα κατά 1 δισ. δολάρια ήταν τα έσοδα της Apple από τις πωλήσεις των iPhone, με την εταιρεία να μην δίνει guidance για τα αποτελέσματα του τρέχοντος τριμήνου.
Η μετοχή της Apple υποχώρησε έως και 4% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά τα αποτελέσματα.
Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε χθες σαφή την ετοιμότητα της ΕΚΤ να κάνει ό,τι χρειάζεται για να υποστηριχθεί η οικονομία της ευρωζώνης ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε να ευθυγραμμισθούν εκ νέου (recalibrate) και με μεγάλη ευελιξία όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP).
Λίγο μετά την απόφαση του Συμβουλίου να αφήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική, που διέψευσε τις αμυδρές ελπίδες για μια έκτακτη παρέμβαση, η πρόεδρος της ΕΚΤ έθεσε το πλαίσιο για μια δυναμική παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα τον Δεκέμβριο, ή ακόμη και νωρίτερα, εάν χρειασθεί.
Την ίδια ώρα, η εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη επηρεάζει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη της οικονομίας. Νέο ρεκόρ κρουσμάτων ανακοίνωσε η Γερμανία, ενώ στα σχεδόν 50.000 έφτασαν τα νέα κρούσματα στη Γαλλία.
Στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε, για πρώτη φορά, το όριο των 90.000 κρουσμάτων.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,1%, οδεύοντας προς εβδομαδιαία πτώση άνω του 6%, η οποία θα μπορούσε να είναι η χειρότερη τέτοια υποχώρηση από τη βουτιά κατά 18% στα μέσα Μαρτίου.
Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει πτώση 0,72%, ο CAC 40 στη Γαλλία χάνει 0,24%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο -0,27%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,17%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με πτώση 0,62%.
Τα futures του Dow χάνουν σχεδόν 400 μονάδες με πτώση 1,49%, του S&P 500 υποχωρούν 1,48%, και του Nasdaq κινούνται με πτώση 1,95%.
Εχθές, οι δείκτες ανέκαμψαν μετά από τετραήμερο πτωτικό σερί, έπειτα από τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου.
Στο «κόκκινο» και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 354,81 μονάδων (-1,52%), ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε με πτώση 31,60 μονάδων (-1,96%).