Τα υψηλά κέρδη των τεχνολογικών εταιρειών και το άλμα ύψους 33,1% για το αμερικανικό ΑΕΠ την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη «βουτιά» του 31,4% στο δεύτερο τρίμηνο οδηγούν σε κερδοφόρα πορεία τη Wall Street παρά το γεγονός πως εντείνεται η ανησυχία των επενδυτών από την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού.
Στις 20:00, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,8% στις 26.750 μονάδες. Ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,57% στις 3.322 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 1,94% στις 11.218 μονάδες.
Η μετοχή της Apple σημειώνει άνοδο 4,26%, της Amazon ενισχύεται κατά 2,16% και η Alphabet καταγράφει κέρδη 3,65% καθώς υπάρξει έκρηξη της ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους από τους ανθρώπους που μένουν και πάλι στο σπίτι κατά την διάρκεια της πανδημάς.
Το Facebook σημειώνει άνοδο 4,83% και το Twitter ενισχύεται κατά 8,32% με το Pinterest να ξεχωρίζει καθώς πραγματοποιεί άλμα 28% μετά τις προβλέψεις για άνοδο των πωλήσεων και προβλέπει μια ισχυρή ανάκαμψη στα έξοδα διαφήμισης.
Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε σήμερα μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανάπτυξη ρεκόρ του αμερικανικού ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η κυβέρνηση έχει ρίξει περισσότερα από 3 τρισ. δολάρια για να ανακουφίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Παράλληλα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις της περασμένης εβδομάδας.
«Είναι θετικά στοιχεία, όμως είναι λίγο επίφοβο να κοιτάμε πίσω καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται καθημερινά, κάτι το οποίο δεν στέλνει ιδιαίτερα θετικά μηνύματα για το τέταρτο τρίμηνο» σημείωσε ο Shawn Snyder, της Citi Personal Wealth Management και πρόσθεσε πως «είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε μια σημαντική ανάκαμψη αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο αν μας δείχνει τον δρόμο για από εδώ και πέρα».
Παράλληλα, περισσότερες από 270 από τις εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει μεγέθη γ' τριμήνου, με το 85% από αυτές να έχουν εμφανίσει αποτελέσματα που έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις.
«Με ανησυχεί ότι πολλές εταιρείες ανακοινώνουν αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων, οι μετοχές τους εκτινάσσονται και μετά η άνοδος εξαερώνεται. Υπερβολικά πολλές μετοχές υποχωρούν επί θετικών κατά τα άλλα εταιρικών αποτελεσμάτων. Η αγορά χρειάζεται ένα διάλειμμα», τόνισε ο Bob Doll της Nuveen.
Πριν την συνεδρίαση, ο δείκτης φόβου (VIX) βρέθηκε στα υψηλότερα των τελευταίων 15 εβδομάδων καθώς η ομάδα κρούσης κατά του κορονοϊού του Λευκού Οίκου κάλεσε να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας ενώ υπάρχει και η ανησυχία για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου.
Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν φαίνεται να διατηρεί μια απόσταση ασφαλείας από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις εθνικές δημοσκοπήσεις, όμως η τελική διαφορά αναμένεται να είναι τελικά μικρότερη σε σχέση με τις προεκλογικές μετρήσεις.
Στην Ευρώπη, οι αγορές έκλεισαν με ανάμεικτα πρόσημα σε μια ημέρα όπου υπήρξαν συνεχείς μεταβολές προσήμων. Μετά την χθεσινή «βουτιά» οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν σε ανοδική πορεία για να περάσουν μετά στα «κόκκινα» καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού ενώ Γαλλία και Γερμανία περνάνε σε πιο γενικευμένα lockdown της οικονομίας με τις ανησυχίες για μεγαλύτερη ύφεση να επανέρχονται.
Ωστόσο η απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική και η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για την ετοιμότητα της ΕΚΤ να κάνει ό,τι χρειάζεται για να υποστηριχθεί η οικονομία της ευρωζώνης ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε να ευθυγραμμισθούν εκ νέου (recalibrate) και με μεγάλη ευελιξία όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP), οδήγησε στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,15%, στις 341,66 μονάδες και ο δείκτης Eurostoxx 50, σημείωσε πτώση 0,19%, στις 2.957 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,24%, στις 11.587 μονάδες, και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,01%, στις 5.583 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε οριακές απώλειες 0,03%, στις 4.569 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο MIB στο Μιλάνο κατέγραψε μικρή πτώση 0,14%, στις 17.872 μονάδες, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη σημείωσε απώλειες 0,93%, στις 6.414 μονάδες.