Ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τη Wall Street να κινείται, επίσης, πτωτικά αλλά σαφώς το κλίμα είναι ελαφρώς καλύτερο από το αντίστοιχο που επικράτησε στην Ευρώπη.
Ο Dow Jones υποχωρεί 0,46%, με τον S&P 500 να σημειώνει πτώση της τάξης του 0,74% και τον Nasdaq να κινείται 1,3% χαμηλότερα.
Η νέα αύξηση κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ευρώπη να επιστρέφει στο επίκεντρο της πανδημίας και τον ΠΟΥ να εκφράζει έντονες ανησυχίες, η διακοπή κλινικών μελετών νέων φαρμάκων κατά του κορονοϊού και φυσικά η δυστοκία στην εύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης για το νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ, αποτελούν τις τρεις βασικές αιτίες που κρατούν σε χαμηλά επίπεδα, παγκοσμίως, το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Παράλληλα αρνητική ήταν η επίδραση και της νέας αναπάντεχης αύξησης των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, οι οποίες έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο μηνών, δημιουργώντας αμφιβολίες για την «υγεία» της αγοράς εργασίας και κατ' επέκταση και της κατανάλωσης, βασικό συστατικό για την ανάκαμψη της ισχυρότερης οικονομίας του πλαντήτη.
Την ίδια ώρα η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης επιβάλλουν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενώ στις ΗΠΑ αν και ο Ντ. Τραμπ αποκλείει ένα δεύτερο lockdown, κανείς δεν μπορεί να δηλώσει με σιγουριά ότι κάτι τέτοιο τελικά θα αποφευχθεί.
Στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε βουτιά 2,08% στις 362,91 μονάδες, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να αποδυναμώνεται 3,1%.
Ο γερμανικός DAX 30 διολίσθησε 2,49% στις 12.703,75 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 είχε πτώση 1,76% στις 5.830,50 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 2,11% στις 4.837,42 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 1,44% στις 6.816,80 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 2,74% στις 19.070,50 μονάδες.
Οι αναλυτές από την πλευρά τους τονίζουν ότι η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να είναι το βασικό χαρακτηριστικό των αγορών έως ότου υπάρξει μία σαφής ένδειξη ότι θα παραχθεί κάποιο φάρμακο ή εμβόλιο ικανό να «σταματήσει» τον κορονοϊό και φυσικά εξαιτίας και της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ. Απτή απόδειξη της ορθότητας της παραπάνω άποψης αποτελεί και το γεγονός ότι ο δείκτης «φόβου» VIX -αφορά τη μεταβλητότητα του S&P 500- ενισχύεται σήμερα κατά 6,1% διαμορφούμενος στο επίπεδο των 28 μονάδων.