Καμία επίδραση στις διαθέσεις των επενδυτών της Wall Street δεν προκάλεσε το πρώτο debate μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίσθηκε από μεγάλη ένταση και ανταλλαγή όχι και τόσο ευγενικών χαρακτηρισμών.
Οι επενδυτές προτίμησαν να εστιάσουν την προσοχή τους στα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα αλλά και στις ισχυρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να ενισχύεται 1,65%, με τον S&P 500 να σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,27% και τον Nasdaq να κινείται 1,18% υψηλότερα.
Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία «βυθίστηκε» κατά 31,4% στο β' τρίμηνο του έτους, η πορεία της ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων, ενώ οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εικόνα έχει αλλάξει εκ βάθρων κατά το τρέχον τρίμηνο. Την ίδια ώρα θετικά μηνύματα έστειλε η αγορά εργασίας, με δημιουργία 749.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο από τις ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ.
Αισιόδοξο ήταν το μήνυμα που έστειλε και ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών, Στ. Μνιούτσιν για το πακέτο στήριξης υποστηρίζοντας ότι υπάρχει θέληση για να υπογραφεί συμφωνία και παράλληλα ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για συμβιβασμούς, καθώς αυτό που προέχει είναι η οικονομία των ΗΠΑ.
Μετοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «ευαίσθητες» στον οικονομικό κύκλο, όπως αυτές αερομεταφορέων, τραπεζών αλλά και εταιρειών αναψυχής ηγούνται της ανόδου, με τους τίτλους των American Airlines και United να ενισχύονται 2,5%, ενώ αυτός της Boeing εμφανίζει κέρδη 2,1%. Άνω του 1% η άνοδος για τις μετοχές των JPMorgan, Goldman Sachs και Citigroup ενώ αυτή της Norwegian «εκτινάσσεται» άνω του 5%.
Πάντως ακόμη και η σημερινή θετική πορεία δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος ήταν ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας για τη Wall Street, καθώς ο S&P 500 υποχωρεί άνω του 3%, για πρώτη φορά μετά από έξι διαδοχικούς μήνες ανόδου, με τους Dow Jone και Nasdaq να κινούνται 1,7% και 4,4% χαμηλότερα αντίστοιχα.
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Σε αντίθεση με τους επενδυτές στις ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρεάστηκαν αρνητικά από το αμερικανικό debate, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν έστω και σχετικά ελεγχόμενη πτώση.
Πιο συγκεκριμένα πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,11%, στις 361,08 μονάδες. Ο γερμανικός DAX 30 αποδυναμώθηκε 0,51%, στις 12.760,73 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,59%, στις 4.803,44 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,53%, στις 5.866,10 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB είχε πτώση 0,24%, στις 19.015,27 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε οριακά κέρδη 0,04%, στις 6.716,60.