Η επιστροφή των πιέσεων στην υψηλή τεχνολογία ήταν αρκετή για να αντιστρέψει το θετικό κλίμα στην αμερικανική αγορά με τους τρεις βασικούς δείκτες να σημειώνουν απώλειες, ενώ αντίθετα διατηρείται το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.
Πτώση 0,14% για τον Dow Jones, ο οποίος κατόρθωσε να «σβήσει» κέρδη άνω των 175 μονάδων, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,41% και τον Nasdaq να κινείται 0,98% χαμηλότερα.
Σε ένα νέο κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τεχνολογικές μετοχές με την Amazon να υποχωρεί 1%, την Alphabet κατά 1,3%, ενώ απώλειες 0,9% και 0,8% εμφανίζουν οι τίτλοι των Microsoft και Apple αντίστοιχα. «Βουτιά» άνω του 5% για τη μετοχή της Tesla, μετά από απογοητευτικές ανακοινώσεις για την παραγωγή της εταιρείας από τον επικεφαλής της, Ελ. Μασκ.
Στον αντίποδα ράλι με κέρδη άνω του 9,4% για τη μετοχή της Nike, η οποία ικανοποίησε τους επενδυτές με τα μεγέθη της κατά το δ’ τρίμηνο του έτους χρήσης 2019-2020.
Διατηρεί την άνοδο η Ευρώπη
Σταθερά σε ανοδική πορεία παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά τα όχι και τόσο θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Όμως οι επενδυτές εμφανίζονται απόλυτα πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα φροντίσει εκ νέου να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξει οικονομία και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πάντως και οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν «μαζέψει» αρκετά τα κέρδη τους μετά και την αρνητική πορεία της Wall Street.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 1%, ενώ ο DAX 30 στη Γερμανία καταγράφει άνοδο 0,31%, ο CAC 40 στη Γαλλία ενισχύεται 0,75%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο +1,21%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει κέρδη 0,16%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,11%.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο σύνθετος δείκτης PMI σημείωσε «βουτιά» σε χαμηλό τριών μηνών τον Σεπτέμβριο στις 50,1 μονάδες από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο κλάδος των υπηρεσιών επιδεινώθηκε και υποχώρησε σε επίπεδο συρρίκνωσης, καθώς υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 47,6 μονάδες, από 50,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Αντίθετα, καλύτερη ήταν η εικόνα για τον μεταποιητικό κλάδο, με τον δείκτη να ενισχύεται σε υψηλό 25 μηνών στις 53,7 μονάδες από 51,7 μονάδες τον Αύγουστο. Ο δείκτης για την παραγωγή σκαρφάλωσε σε υψηλό 31 μηνών στις 56,8 μονάδες.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία επιβραδύνθηκε σε χαμηλά 4 μηνών το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη PMI, ενώ τα νέα από τη Γερμανία ήταν πιο ελπιδοφόρα, με τον μεταποιητικό PMI να ενισχύεται στις 56,6 μονάδες από 52,2.
Παράλληλα, η Ισπανία αναθεώρησε τα στοιχεία για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου σε συρρίκνωση 17,8%, από την αρχική εκτίμηση για 18,5%, ενώ τα στοιχεία από την GfK έδειξαν ότι το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία σταθεροποιείται τον Οκτώβριο, έπειτα από την ισχυρή μείωση του Σεπτεμβρίου.