ΓΔ: 1463.82 -0.20% Τζίρος: 89.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σταθεροποίηση στην Ευρώπη, έτοιμη για νέο ρεκόρ η Wall Street ελέω Fed

Η αλλαγή στον τρόπο «αντιμετώπισης» του πληθωρισμού από τη Fed αλλά και η παραίτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις σε Ευρώπη και Wall Street.

Η απόφαση της Fed να αλλάξει την πολιτική της αναφορικά με τον πληθωρισμό, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις για τον τρόπο άσκησης της νομισματικής πολιτικής, συνεχίζει να προβληματίζει τις ευρωπαϊκές αγορές, σε πλήρη αντίθεση με τη Wall Street όπου τα προθεσμιακά συμβόλαια δείχνουν διαθέσεις για κατάκτηση νέων ιστορικών υψηλών. 

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινές του δηλώσεις από το συνέδριο της Fed στο Τζάκσον Χολ, ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ ανακοίνωσε πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει «μετρίως» πάνω από τον στόχο του 2% «για κάποιο χρονικό διάστημα» μετά από περιόδους που έχει τρέξει κάτω από αυτόν τον στόχο.

Παράλληλα, η Fed άλλαξε την προσέγγισή της στην απασχόληση με τρόπο που θα εστιάζει σε αυτούς που βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο του φάσματος εισοδήματος, με τον Πάουελ να υπογραμμίζει πως είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «το πλήρες σύνολο των εργαλείων της» για να στηρίξει την οικονομία. 

«Η νέα φρασεολογία δίνει στη Fed την ευελιξία να αφήσει την οικονομία να καταστεί πιο «καυτή» πριν προχωρήσει σε κάποια αύξηση επιτοκίων, γεγονός που βοηθά και τη διατήρηση του δολαρίου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα», εκτιμά η ING σε ανάλυσή της, με τους δύο αυτούς παράγοντες σαφώς να αποτελούν στήριγμα για τις αμερικανικές μετοχές.

Την ίδια ώρα, πάντως, η απόφαση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, να παραιτηθεί για λόγους υγείας δημιουργεί αρκετό προβληματισμό, καθώς για κάποιο διάστημα μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου θα εισέλθει σε πολιτική αναταραχή. 

Επί ευρωπαϊκού εδάφους αρνητική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις έχει και η ανακοίνωση ορισμένων μακροοικονομικών στοιχείων, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK υποχώρησε στη Γερμανία στο -1,8 για τον Σεπτέμβριο από -0,2 που ήταν τον Αύγουστο. Παράλληλα οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία ενισχύθηκαν 0,5% για τον Ιούλιο, δηλαδή με πολύ πιο αδύναμο ρυθμό σε σύγκριση με το εντυπωσιακό 10,3% που ήταν σημειώσει τον Ιούνιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση κατά 2%. 

Αποτέλεσμα αυτών των αντικρουόμενων δεδομένων είναι ο Euro Stoxx 600 να υποχωρεί μόλις 0,12%, με τον DAX 30 να αποδυναμώνεται 0,4%. Οριακά κέρδη 0,03% για τον FTSE 100, ενώ στο -0,16% βρίσκεται ο CAC 40. Θετική η εικόνα για τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται 0,3% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να κινείται 0,39% υψηλότερα. 

Νέα ρεκόρ υποδεικνύουν τα futures για τη Wall Street, καθώς Dow Jones και S&P 500 εμφανίζουν κέρδη 0,44% και 0,3% αντίστοιχα, ενώ πιο «ήσυχος» εμφανίζεται ο Nasdaq με οριακές απώλειες της τάξης του 0,03%.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές κινήσεις στις αγορές μετά τις αναταράξεις της Wall Street

Διατηρείται η ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές που ανακάμπτουν μετά τις εκλογές σε Βρετανία και Γαλλία, και τις ελπίδες που παραμένουν για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζουν ανοδικά οι διεθνείς αγορές μετά τα ρεκόρ S&P 500 και Nikkei

Για πρώτη φορά ο S&P 500 έσπασε το φράγμα των 5.000 μονάδων και ο Nikkei ανέβηκε πάνω από τις 42.000 μονάδες με ώθηση από την τεχνολογία. Την σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές που συνεχίζουν ανοδικά μετά και τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο.