Μεικτή η εικόνα για τη Wall Street, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι οποίες αποδίδονται τόσο στην ανησυχία των επενδυτών για τις εξελίξεις της πανδημίας του κορονοϊού όσο και σε όχι και τόσο ικανοποιητικά μακροοικονομικά δεδομένα.
Στην αμερικανική αγορά σταθερά σε ανοδική πορεία, με κέρδη της τάξης του 0,86% παραμένει ο Dow Jones, με τον S&P 500 να εμφανίζει οριακή άνοδο της τάξης του 0,08%, ενώ αντίθετα πτώση 0,68% σημειώνει ο Nasdaq.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες, όμως, το τελευταίο διάστημα έχουν υπεραπόδοση, με αρκετές εξ αυτών να κατακτούν νέα ιστορικά υψηλά και ως εκ τούτου η πτώση τους αποδίδεται και στη διάθεση των επενδυτών να κατοχυρώσουν μέρος αυτών των κερδών.
Παράλληλα η προσοχή είναι σταθερά στραμμένη στις ανακοινώσεις οικονομικών μεγεθών β' τριμήνου, καθώς σήμερα έδωσαν στη δημοσιότητα τα μεγέθη τους οι JPMorgan, Wells Fargo και Citigroup. Εξ αυτών μόνο η JPMorgan φαίνεται να ικανοποίησε έστω και ελαφρώς τους επενδυτές με τη μετοχή της να ενισχύεται 0,2%. Στον αντίποδα διόλου ικανοποιημένοι δεν εμφανίζονται με τη Wells Fargo, καθώς ο τίτλος της υποχωρεί 5,7%, ενώ ανάλογη «αντιμετώπιση» έχει και η Citigroup με απώλειες που αγγίζουν το 3%. Αποτέλεσμα αυτής της πορείας είναι ο τραπεζικός δείκτης του S&P 500 να αποδυναμώνεται 1,3%.
Σαφώς οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους και στις εξελίξεις της πανδημίας, με τα νέα από τις ΗΠΑ να μην είναι διόλου ενθαρρυντικά, καθώς αρκετές Πολιτείες προχωρούν στην επιβολή νέων μέτρων περιορισμού λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των νέων κρουσμάτων.
Σημαντικές πιέσεις για την Ευρώπη
Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, εξαιτίας τόσο του φόβου για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, μετά την άρση των lockdowns, όσο και για των ανακοινώσεων ορισμένων μακροοικονομικών δεδομένων που δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχώρησε 0,84%. Ο γερμανικός DAX αποδυναμώθηκε 0,8%, ενώ ο FTSE 100 στη Βρετανία ενισχύθηκε 0,06%. Στο -0,62% ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ απώλειες 1,01% σημείωσε ο ισπανικός IBEX 35.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τεντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους, προειδοποίησε εχθές πως πολλές χώρες οδεύουν προς την λάθος κατεύθυνση, καθώς «αποδεδειγμένα μέτρα μείωσης του κινδύνου δεν ακολουθούνται και δεν εφαρμόζονται».
Στην Ευρώπη, τα στοιχεία της ONS για τη βρετανική οικονομία, έδειξαν πως η ανάκαμψη αποδεικνύεται πιο δύσκολη από τις προσδοκίες. Το ΑΕΠ της Βρετανίας ενισχύθηκε κατά 1,8%, έχοντας μειωθεί κατά 20,3% τον προηγούμενο μήνα και 6,9% τον Μάρτιο, με τους οικονομολόγους να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για ανάπτυξη 5,5%.
Παράλληλα, στη Γερμανία τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό παρουσίασαν άνοδο, κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές τροφίμων και ποτών. Τον Ιούνιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση, στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, ενώ σε ετήσιο επίπεδο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,9%.