Ισχυρή πτώση σημείωσε ο Dow Jones, ενώ και ο S&P υποχώρησε, χάνοντας κάποια από τα κέρδη της εβδομάδας, με τον Nasdaq ωστόσο να ενισχύεται σε νέα επίπεδα-ρεκόρ.
Ο Dow Jones έχασε 361 μονάδες ή 1,4% κλείνοντας στις 25.706 μονάδες,ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,6%, χάνοντας 18 μονάδες και κλείνοντας στις 3.152. Αντίθετα, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 55 μονάδες ή 0,5%, ολοκληρώνοντας κοντά στις 10.548 μονάδες, καταγράφοντας ρεκόρ για δεύτερη ημέρα.
Βαρίδι για τον Dow, η Walgreens η οποία βρέθηκε να υποχωρεί άνω του 8% καθώς ανακοίνωσε χαμηλότερα των προσδοκιών κέρδη, ενώ θα προχωρήσει στην περικοπή 4.000 θέσεως εργασίας και αναβάλει το πρόγραμμα αγοράς μετοχών της.
Αντίθετα, η Amazon έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ άνοδο κατέγραψαν και οι Alphabet, Microsoft και Apple.
Οι αρχικές απώλειες των δεικτών διευρύνθηκαν έπειτα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να δώσει στον εισαγγελέα πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον ίδιο να δηλώνει θύμα «πολιτικής δίωξης».
Στο μέτωπο της πανδημίας, στη Φλόριντα καταγράφηκε νέο ρεκόρ στα νοσηλευόμενα κρούσματα αλλά και σημαντική αύξηση στους θανάτους, ενώ στην Αριζόνα εμφανίστηκαν 4.057 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University, οι ΗΠΑ κατέγραψαν πάνω από 58.000 νέα κρούσματα την Τετάρτη, με τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα να κινούνται πια πάνω και από το επίπεδο των 3 εκατ. ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν τους 132.300. Στα νέα επίκεντρα του ιού, όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας, επίσης καταγράφηκαν ρεκόρ.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, υποστήριξε ότι κάποιες πολιτείες πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλλουν νέο lockdown. Παράλληλα, δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας είπε ότι το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna θα μπει στην τρίτη φάση των δοκιμών έως τα τέλη Ιουλίου.
Εντωμεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, σε συνέντευξή του στο CNBC, είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ένα μικρότερο πακέτο βοήθειας για Αμερικανούς που πλήττονται από την πανδημία.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν στα 1,314 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης, χαμηλότερα τόσο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 1,375 εκατ. όσο και από το μέγεθος της προηγούμενης εβδομάδας που διαμορφώθηκε στα 1,413 εκατ. αιτήσεις.
Παρά τη θετική έκπληξη, τα στοιχεία συνεχίζουν να αναδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη και δύσκολη ανάκαμψη από την πανδημία του Covid-19.
Πρόκειται για την 16η διαδοχική εβδομάδα όπου οι αιτήσεις διατηρούνται πάνω από το επίπεδο του 1 εκατ. και 14η που μειώνονται. Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας σημειώνουν σταδιακά μείωση από το ιστορικό υψηλό των 6,86 εκατ. στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο ο ρυθμός είναι αδύναμος.
Σε αυτό το κλίμα και εν αναμονή της συνάντησης των κρατών του OPEC+ στις 15 Ιουλίου, το πετρέλαιο WTI υποχώρησε 1,28 δολάρια, ή 3,13% στα 39,62 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί 0,7% την Τετάρτη. To Brent έχασε 90 σεντς ή 2%, κλείνοντας στα 42,39 δολάρια το βαρέλι.
Παράλληλα, ο χρυσός έχασε λίγη από τη χθεσινή του λάμψη, σημειώνοντας πτώση 0,6% στα 1.799,23 δολάρια ανά ουγγιά. Εχθές, είχε φτάσει στα 1.817,71 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Οι ανησυχίες κατέκλυσαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που κινήθηκαν στο ίδιο κλίμα παρά το ανοδικό τους άνοιγμα.