Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κατορθώνουν να χωρίσουν τους αναλυτές στη... μέση, αναφορικά με τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της Wall Street το επόμενο εξάμηνο.
Βάσει έρευνας που πραγματοποίησε μεταξύ 341 αναλυτών στα τέλη Ιουνίου η εταιρεία DataTrek, ένα ισχυρό στρατόπεδο συγκροτούν οι αναλυτές περιμένουν άνοδο του S&P 500 ως το τέλος του 2020 από 5% - 10% ή περισσότερο από 10%. Αντίθετα, ένα σχεδόν εξίσου ισχυρό στρατόπεδο αναλυτών (37%), περιμένουν πτώση κατά 5% - 10% ή και περισσότερο από 10%. Ανάμεσα στους ταύρους και τις αρκούδες παρατάσσονται οι πιο «μετριοπαθείς», που περιμένουν μικρή διακύμανση, δηλαδή μια άνοδο ή πτώση κατά 5%.
«Κάθε επιλογή από την πολύ κακή (πτώση 10%) έως την πολύ καλή (άνοδος 10%) μας δόθηκε. Και μιλάμε για χρονικό διάστημα μόλις ενός εξαμήνου», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Νίκολας Κόλας, ιδρυτής της DataTrek.
Μία τέτοια διασπορά απόψεων είναι κατανοητή εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η Wall Street διολίσθησε με ταχύτητα σε bear market και μετά εμφάνισε ένα εντυπωσιακό ράλι διάρκειας 50 ημερών, το ταχύτερο σε διάστημα 90 ετών.
Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι γρήγορη, αλλά οι εκτιμήσεις είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και φυσικά τα ανάλογα lockdown.
Βέβαια οι επενδυτές και οι αναλυτές στις ΗΠΑ είναι αντιμέτωποι με έναν ακόμη πονοκέφαλο, που λέγεται αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καθώς εκτιμάται για κάποιο διάστημα πριν από την πραγματοποίησή τους θα υπάρχει έντονη μεταβλητότητα στις αγορές.
Στην έρευνα της DataTrek το 48% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι νικητής των εκλογών θα είναι ο Τζο Μπάιντεν, ενώ το 43% ο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον Κόλας οι πολιτικές εξελίξεις βαραίνουν σε σημαντικό βαθμό στις εκτιμήσεις των αναλυτών. «Όσοι υποστήριξαν ότι περιμένουν να κερδίσει ο Τραμπ είναι περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς, αναμένοντας ότι έως το τέλος του 2020 η άνοδος της θα είναι διψήφια», τονίζει.
Από την πλευρά του ο Ράντι Φρέντερικ, κορυφαίο στέλεχος της Charles Schwab, τονίζει ότι σημαντικό μέρος της αβεβαιότητας οφείλεται και στο γεγονός ότι οι εταιρείες δεν εκδίδουν εκτιμήσεις για τη μελλοντική πορεία τους. «Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τον ιό. Δεν γνωρίζουμε εάν θα υπάρξουν πιο αποτελεσματικές θεραπείες, δεν γνωρίζουμε εάν θα βρεθεί εμβόλιο. Είμαστε αντιμέτωποι με δύο τρίμηνα όπου η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα θα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα που είναι και αυτή τη στιγμή», εκτιμά ο Φρέντερικ.