ΓΔ: 2257.57 -0.10% Τζίρος: 30.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:24:40
Πτώση χρηματιστηρίου
Φωτο: Shutterstock

Πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές με φόντο ΕΚΤ και Μέση Ανατολή

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν, με τον STOXX 600 χαμηλότερα, καθώς οι αγορές ζυγίζουν το ενδεχόμενο νέας κίνησης από την ΕΚΤ και την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σήμερα στο άνοιγμα των συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις μειωμένες προσδοκίες για γρήγορη αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε πτώση 0,6%, διαμορφούμενος στις 583,8 μονάδες στις 10:09 ώρα Ελλάδας, με τους περισσότερους κλάδους να κινούνται πτωτικά.

Ο Γιοαχίμ Νάγκελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε στο Reuters ότι η Τράπεζα διατηρεί την «επιλογή» να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Απριλίου. 

Η δήλωση αυτή ενίσχυσε την αβεβαιότητα στις αγορές, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα, η αβεβαιότητα γύρω από την επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή παραμένει έντονη, ύστερα από τις αντιφατικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ιράν, γεγονός που επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα.

Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου πίεσαν τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες υποχώρησαν κατά 0,9%. Παράλληλα, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη οδήγησαν σε απώλειες 0,9% για τις βιομηχανικές μετοχές και 1% για τις τραπεζικές.

Στις 10:15 ώρα Ελλάδας, η τιμή του Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας ενισχύθηκε κατά 2,48%, φθάνοντας στα 104,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) σημείωσε άνοδο 2,91%, στα 92,95 δολάρια το βαρέλι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Δεν ανησυχούν από ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ λόγω πολέμου

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται ανθεκτικές σε πιθανές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς οι αυξήσεις θα είναι μικρές με περιορισμένες επιπτώσεις σε πιστωτική επέκταση. Αντίθετα αναμένεται θετική επίδραση στα επιτοκιακά έσοδα.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σταθερές οι μετοχές στην έναρξη της συνεδρίασης

Σταθερές παρέμειναν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν εταιρικά αποτελέσματα και την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Η BNP Paribas ξεχώρισε με άνοδο 4,1% μετά από θετικά κέρδη τριμήνου.