Ο άνεμος αισιοδοξίας που πνέει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενόψει της επανεκκίνησης της αμερικανικής οικονομίας ήταν αρκετός για να ωθήσει υψηλότερα τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, σε υψηλά τριμήνου, παρά τις βίαιες ταραχές που έχουν ξεσπάσει σε πολλές αμερικανικές πόλεις, αλλά και την αύξηση της έντασης στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.
Ο Dow Jones έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,39%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,42%, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 0,65%. Η χρηματιστηριακή ευφορία έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, καθώς η άνοδος στην Ευρώπη και, νωρίτερα, στην Ασία ανέβασαν κατά 0,78% τον παγκόσμιο δείκτη της MSCI, ο οποίος κερδίζει περισσότερο από 35% από τα χαμηλά του Μαρτίου.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν προσδοκίες για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς αίρονται οι περιορισμοί στις ΗΠΑ. Αυτό ευνοεί κυκλικούς κλάδους, όπως οι τράπεζες και ο κλάδος της διαχείρισης ακινήτων, που είχαν σήμερα τα μεγαλύτερα κέρδη. Εταιρείες real estate, όπως η Vornado Realty Trust, η Regency Centers και η Kimco Realty είχαν σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδο.
Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκε ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς υποχώρησε κατά 7% η μετοχή της Pfizer, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για τις δοκιμές φαρμάκου για τον καρκίνο στο στήθος, ενώ έχασε 3% και η μετοχή της Gilead μετά τα μέτρια στοιχεία των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου της, remdesivir, για τον κορονοϊό, που δημιούργησαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις, η άνοδος του βιομηχανικού δείκτη ISM από 41,5 τον Απρίλιο σε 43,1 τον Μάιο αναπτέρωσε τις ελπίδες για ανάκαμψη των βιομηχανιών, ιδιαίτερα τον Ιούνιο, όταν θα έχουν ανοίξει τα περισσότερα εργοστάσια και θα έχει αρχίσει και πάλι η παραγωγή των αεροσκαφών 737 MAX από την Boeing.
Ο τομέας της τεχνολογίας επηρεάσθηκε αρνητικά και έκλεισε χωρίς άνοδο, καθώς έπληξε τις βιομηχανίες μικροτσίπ η ανακοίνωση της Κίνας για «πάγωμα» ορισμένων εισαγωγών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, που δημιούργησε φόβους για εμπλοκή στην εφαρμογή της συμφωνίας των δύο πλευρών για το εμπόριο. Την Παρασκευή, ο Τραμπ είχε αποφύγει να προαναγγείλει εμπορικές κυρώσεις κατά της Κίνας, αλλά είχε προειδοποιήσει ότι η Ουάσιγκτον θα άρει τους προνομιακούς όρους εμπορίου με το Χονγκ Κονγκ.