ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 467.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:14:00
Οθόνη χρηματιστηρίου
Φώτο: Shutterstock

Αναζητούν κατεύθυνση οι ευρωπαϊκές αγορές εν όψει αποφάσεων για τα επιτόκια

Υποτονικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης. Επιφυλακτικοί οι επενδυτές ενόψει αποφάσεων κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια.

Με οριακές μεταβολές κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ενόψει μιας σειράς ιδιαίτερα σημαντικών συνεδριάσεων κεντρικών τραπεζών, περιμένοντας τις αποφάσεις για τα επιτόκια, που ενδέχεται να διαμορφώσουν το επενδυτικό κλίμα ενόψει της νέας χρονιάς.

Στις 11:00, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει οριακές μεταβολές στις 580 μονάδες, και ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 καταγράφει μικρή άνοδο 0,16% στις 5.690 μονάδες.

 Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει οριακές μεταβολές στα επίπεδα των 24.000 μονάδων, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κινείται οριακά υψηλότερα κατά 0,10% στις 8.094 μονάδες. Οριακή πτώση 0,05% για τον FTSE 100 στο Λονδίνο στις 9.772 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη σημειώνει οριακή άνοδο 0,07% στις 16.949 μονάδες, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο  καταγράφει οριακές μεταβολές στις 44.105 μονάδες. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο 2% αργότερα μέσα στη συνεδρίαση, με τον πληθωρισμό να κινείται κοντά στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και την οικονομία της ευρωζώνης να εμφανίζει έναν βαθμό ανθεκτικότητας απέναντι στις επιθετικές εμπορικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, τόσο η Riksbank όσο και η Norges Bank αναμένεται επίσης να διατηρήσουν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική στις τελευταίες αποφάσεις τους για το 2025. Αντίθετα, η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμάται ευρέως ότι θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,75% από 4,0%, οδηγώντας το κόστος δανεισμού στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2023.

Ο ετήσιος πληθωρισμός καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στο 3,2% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας απότομη πτώση από το 3,6% του προηγούμενου μήνα και καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών — εξέλιξη που θεωρήθηκε ότι ουσιαστικά «κλείδωσε» τη νομισματική χαλάρωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σταθερές οι μετοχές στην έναρξη της συνεδρίασης

Σταθερές παρέμειναν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν εταιρικά αποτελέσματα και την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Η BNP Paribas ξεχώρισε με άνοδο 4,1% μετά από θετικά κέρδη τριμήνου.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ μάλλον θα είναι μείωση επιτοκίων

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά πως η επόμενη ενέργεια της ΕΚΤ θα είναι πιθανότερα μείωση των επιτοκίων, ενώ σημειώνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει ισχυρή και ο πληθωρισμός βαίνει προς τον στόχο του 2%.
Snappi
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Snappi: Παρουσιάζει νέο αποταμιευτικό λογαριασμό με 1,0% επιτόκιο

Η Snappi ανακοίνωσε το πρώτο της προϊόν αποταμίευσης, με αποταμιευτικό λογαριασμό 1,0% για ποσά €1-€100.000. Χωρίς «κλείδωμα», με άμεση πρόσβαση και ελεύθερες μεταφορές μεταξύ λογαριασμών.