Έντονη επιφυλακτικότητα και συνεχείς οριακές μεταβολές καταγράφει η Wall Street που «σβήνει» τα κέρδη, καθώς οι επενδυτές αναλύουν τις ανακοινώσεις των εταιρειών σχετικά με την πορεία του τριμήνου, ενώ έχουν ξεκινήσει παράλληλα οι προσπάθειες για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Την ίδια στιγμή, πτώση σημειώνουν και οι μετοχές στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές σήμερα λόγω των καθυστερήσεων για τον καθορισμό βασικών λεπτομερειών του πακέτου στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και αμφιβολιών για την πρόοδο στην ανάπτυξη φαρμάκων για τη θεραπεία της COVID-19.
Στις 17:30 Dow Jones σημειώνει οριακή πτώση 0,10% στις 23.490 μονάδες, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 0,12% στις 2.800 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει επίσης οριακές μεταβολές στις 8.502 μονάδες.
Ελάχιστες είναι οι μεταβολές που έχουν καταγραφεί στον S&P 500 που οδεύει για μια εβδομάδα με πτώση, μετά τα στοιχεία που έδειξαν το βαρύ πλήγμα που κατάφερε στην αμερικανική οικονομία η πανδημία. Το επενδυτικό συναίσθημα ενισχύθηκε από το νέο πακέτο ύψους 484 δισ. δολαρίων που ψηφίστηκε. Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να δημοσιεύονται οι εκθέσεις των εταιρειών, με την Intel να εντάσσεται και αυτή στο γκρουπ των εταιρειών που απέσυραν το guidance για όλη την χρονιά.
Οι τιμές του πετρελαίου σε γενικές γραμμές διατήρησαν την ανάκαμψη τους από το κραχ στην αρχή της εβδομάδας που οδήγησε τα futures του αμερικανικού πετρελαίου σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην Ιστορία. Οι τιμές του αμερικανικού αργού έχουν ενισχυθεί στα 17 δολάρια το βαρέλι, μετά την κατάρρευση που είχε καταγραφεί στην αρχή της εβδομάδας , με τα επιτόκια των αμερικανικών 10ετών ομολόγων να σταθεροποιούνται στο 0,61%.
Η ανοδική πορεία που καταγράφονταν στις διεθνείς αγορές καθώς αυξάνονταν οι ελπίδες μετά την μείωση των νέων κρουσμάτων, έχει αντιστραφεί πλέον καθώς εντείνονται οι ανησυχίες πως έρχεται μια βαθιά οικονομική ύφεση. Με τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να ανέρχονται πλέον στα 26 εκατ. οι επενδυτές επικεντρώνονται στις επιπτώσεις του lockdown και θα μελετήσουν τις ανακοινώσεις κερδών των εταιρειών για να διαπιστωθεί το πλήγμα στην κατανάλωση.
Στην Ευρώπη, αποφεύγοντας μια ακόμα ολονυχτία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν χθες σε μια συμφωνία επί της αρχής για τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού, αφήνοντας τις αποφάσεις για τις καθοριστικές του λεπτομέρειες για το καλοκαίρι. «Υπάρχει ο κίνδυνος μια συγκεκριμένη απόφαση για τη δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης να μην προκύψει πριν από τον Σεπτέμβριο και, κατά συνέπεια, αυτό να μην είναι λειτουργικό πριν τις αρχές του 2021», έγραψε σε σημείωμα ο Αλέν Ντουρέ, οικονομολόγος της Goldman Sachs.
Ο τραπεζικός κλάδος ηγείτο των απωλειών αφού η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Commerzbank κατά μία βαθμίδα και αναθεώρησε σε «αρνητικές» από «σταθερές» τις προοπτικές για την Deutsche Bank.
Η ευαισθησία της αγοράς σε ειδήσεις που σχετίζονται με τη θεραπεία της COVID-19 αντανακλά την απόγνωση των επενδυτών που αναζητούν μια ένδειξη ότι η παγκόσμια οικονομία ίσως αρχίζει να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς, δήλωσε ο Τιμ Γκρίσκι, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Inverness Counsel. «Η οποιαδήποτε κακή είδηση μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά», δήλωσε ο Γκρίσκι. «Οι επενδυτές ανυπομονούν για μια υποψία ελπίδας ότι σύντομα θα μπορέσουν να βγουν από τα σπίτια τους και να επιστρέψουν σε κάποιους είδους κανονική ζωή, ακόμα και με δέος και φόβο».
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,94% στις 330,36 μονάδες με τον Eurostoxx 50 να καταγράφει πτώση 1,26% στις 2.814 μονάδες.
Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση 1,23% στις 10.386 μονάδες, και ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες 0,80% στις 5.777 μονάδες, με τον CAC 40 στο Παρίσι να έχει πτώση 1,08% στις 4.403 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 1,65% στις 6.632 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημειώνει πτώση 0,54% στις 16.917 μονάδες.