ΓΔ: 2205.04 0.75% Τζίρος: 200.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04

NBG Sec.: Τα θετικά και τα αδύναμα σημεία για τις συστημικές τράπεζες

Ισχυρά μεγέθη για τις τράπεζες στο δ' τρίμηνο. Μειωμένο το ΝΙΙ αλλά με θετική πορεία κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και κόστος κινδύνου.

Ως θετικά χαρακτηρίζει τα μεγέθη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το δ’ τρίμηνο του 2024, η Εθνική Χρηματιστηριακή. 

Τα βασικά συμπεράσματα, σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, από τις ανακοινώσεις των 4 τραπεζών είναι τα ακόλουθα: 

  • Η δημιουργία εσόδων από τις βασικές τραπεζικές εργασίες ήταν επαρκής, αντανακλώντας τον αντίκτυπο των χαμηλότερων βασικών επιτοκίων που επιβάρυναν τα έσοδα από τόκους (NII), ο οποίος αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πιστωτική επέκταση και δευτερευόντως από τη βελτίωση του κόστους χρηματοδότησης. 
  • Η παραγωγή εσόδων από το σύστημα F&C ήταν εύρωστη, υποστηριζόμενη τόσο από τις πρωτογενείς (πιστωτική επέκταση) όσο και από τις δευτερογενείς τραπεζικές δραστηριότητες (bancassurance, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων), βοηθώντας περαιτέρω τα βασικά έσοδα. 

 

  • Τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν περαιτέρω από την υψηλότερη παραγωγή μη κύριων εσόδων κατά το τρίμηνο. 
  • Τα OpEx (λειτουργικά έξοδα) του συστήματος  διευρύνθηκαν το τρίμηνο, αντανακλώντας την εποχικότητα όσον αφορά τους φόρους, τα διάφορα στοιχεία OpEx και το κόστος αμοιβών που σχετίζονται με την απόδοση. 
  • Το CoR (κόστος κινδύνου) παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο, αντανακλώντας τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, παρά την επιτάχυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου του συστήματος. 
  • Η ρευστότητα βελτιώθηκε καθώς η συγκέντρωση καταθέσεων ξεπέρασε την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου. 
  • Οι δείκτες κεφαλαίου υπερέβησαν άνετα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθώς και τις εποπτικές οδηγίες, αντανακλώντας την οργανική δημιουργία κεφαλαίων λόγω της βελτιωμένης κερδοφορίας και της αναθεωρημένης προς τα πάνω πιστωτικής ποιότητας. 
  • Οι συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν αναβαθμισμένα επιχειρηματικά σχέδια που υποδηλώνουν διατηρήσιμη βελτίωση της κερδοφορίας και τελικά υψηλότερες πληρωμές προς τους μετόχους.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές - στόχους δεν προχωρά σε κάποια αλλαγή, καθώς η τιμή στόχος της Alpha Bank είναι στα 2,55 ευρώ (περιθώριο ανόδου 14%), της Πειραιώς στα 6,25 ευρώ (περιθώριο ανόδου 21%) και της Eurobank στα 3,50 ευρώ (περιθώριο ανόδου 33%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Παπακωνσταντίνου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπακωνσταντίνου: Οι προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Η Υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου επισημαίνει σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρότερη θέση, αλλά πρέπει να παραμείνουν προσεκτικές απέναντι στους νέους κινδύνους.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Τέλος σε κρυφές χρεώσεις και πανωτόκια στα δάνεια

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε τις βασικές ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου για την καταναλωτική πίστη, με στόχο διαφάνεια, τέλος στα ψιλά γράμματα και πλαφόν στις προσαυξήσεις.
Αλέξανδρος Εξάρχου ομιλία
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τί ζητά ο Αλ. Εξάρχου, οι τράπεζες και η «πίεση» Χαρδούβελη για εξαγορά

Τι σημαίνει η αναθεώρηση τιμών στα κατασκευαστικά έργα που ζήτησε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, για εξαγορά πιέζει» ο Γκ. Χαρδούβελης, το πλαφόν Μητσοτάκη στα καταναλωτικά και από τα ρεστοράν του ψυχικού στις ταβέρνες του Παγρκατίου τα δείπνα των δυσαρεστημένων στη Ν.Δ..
Δάνειο και διαπραγμάτευση επιχειρηματιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το πλαφόν στα καταναλωτικά δάνεια μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες δόσεις

Γιατί η σχεδιαζόμενη ρύθμιση της κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στα καταναλωτικά δάνεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις στις μηνιαίες δόσεις, περιορίζοντας τη διάρκεια αποπληρωμής και δυσκολεύοντας την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Απαιτείται απλούστερο και σταθερότερο φορολογικό σύστημα

Τι είπε σε συνέντευξή του ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας για το φορολογικό σύστημα, την ποιότητα των θεσμών, τις τράπεζες και τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή.