ΓΔ: 1642.17 -0.79% Τζίρος: 103.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
wall-street
Φωτο: Shutterstock

Βατερλό της τεχνολογίας στη Wall προκαλεί η πολιτική του Τραμπ

Οι βαριές απώλειες των τεχνολογικών μετοχών και η καθίζηση της Trump Media. Πάνω από 200 δισ. χάνουν οι δισεκατομμυριούχοι που στήριξαν τον Τραμπ.

Σε… μαύρο κύκνο για τον αμερικανικό τεχνολογικό κλάδο μετατρέπεται ο Ντόναλντ Τραμπ, με τις μετοχές των κορυφαίων ομίλων να έχουν βρεθεί σε ελεύθερη πτώση από την αρχή του 2025.

Οι περισσότεροι τίτλοι από τις περίφημες «magnificent seven» εμφανίζουν διψήφιες απώλειες, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται η Tesla, ενώ διόλου ευχάριστη δεν είναι η πορεία και για την εταιρεία του ίδιου του Τραμπ, την Trump Media. 

Οι απώλειες από την αρχή του 2025 έως τις 10/3: 

  • Amazon: -11,3%
  • Apple: -9,1%
  • Google: -12,3
  • Meta: -2,13%
  • Microsoft: -9,8%
  • NVIDIA: -20,3%
  • Tesla: -45%
  • Trump Media: -58,4%

Οι ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ βαθαίνουν. Η αμερικανική αγορά ομολόγων εκπέμπει προειδοποιητικά σήματα, με τις αποδόσεις να πέφτουν καθώς η αβεβαιότητα είναι μεγάλη. Ο φόβος ότι οι υψηλότεροι δασμοί και οι περιοριστικές εμπορικές πολιτικές θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την αμερικανική οικονομία έχει πυροδοτήσει μια φυγή προς την ασφάλεια, οδηγώντας τους επενδυτές να αποσύρουν χρήματα από χαρτοφυλάκια με μεγάλο βάρος στην τεχνολογία. Επιπλέον, η αγορά ανησυχεί για το πώς μια αδύναμη αμερικανική οικονομία μπορεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την εκεί οικονομία. Ο τομέας της τεχνολογίας στην Ινδία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. 

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θεωρείται μεγάλη απειλή για τις μετοχές της τεχνολογίας, ιδίως για κολοσσούς όπως η Tesla και η Apple. Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Tesla μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και η εταιρεία διαθέτει ένα σημαντικό εργοστάσιο συναρμολόγησης εκεί, ενώ η Apple κατασκευάζει την πλειονότητα των iPhone της στην Κίνα. Ο Τραμπ έχει αναστείλει μεγάλο μέρος των εκτεταμένων δασμών στον Καναδά και το Μεξικό, αλλά οι δασμοί στην Κίνα εξακολουθούν να ισχύουν, καθώς το Πεκίνο αντιδρά.

Πάνω από τις εμπορικές διενέξεις ΗΠΑ-Κίνας ελλοχεύουν φόβοι σχετικά με τις εξελισσόμενες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης που προέρχονται από την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, Κινέζοι ερευνητές παρουσίασαν μια πρώιμη προεπισκόπηση του Manus AI, ενός γενικού πράκτορα τεχνητής νοημοσύνης που είναι σε θέση να εκτελεί αυτόνομα καθήκοντα όπως ο προγραμματισμός ταξιδιών και η ανάλυση μετοχών. Η Apple αναμενόταν να παρουσιάσει μια παρόμοια βελτιωμένη με τεχνητή νοημοσύνη Siri τους επόμενους μήνες, αλλά οι ελπίδες των επενδυτών γκρεμίστηκαν, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα το καθυστερήσει για το επόμενο έτος και απέσυρε μια διαφήμιση που παρουσίαζε την έκδοση της Siri με τεχνητή νοημοσύνη.

Οι απώλειες των δισεκατομμυριούχων 

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε στις 20 Ιανουαρίου, τον πλαισίωναν μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Οι δισεκατομμυριούχοι που ήταν παρόντες εκείνη την ημέρα - μεταξύ των οποίων ο Έλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ - δεν ήταν ποτέ πλουσιότεροι, έχοντας μεγάλα κέρδη από τις φουρτουνιασμένες χρηματιστηριακές αγορές.

Επτά εβδομάδες αργότερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η έναρξη της δεύτερης θητείας του Τραμπ επέφερε μια εκπληκτική αντιστροφή για πολλούς από αυτούς τους δισεκατομμυριούχους που κάθονταν πίσω από τον Τραμπ στη Ροτόντα του Καπιτωλίου, με πέντε εξ αυτών να έχουν χάσει συνολικά 209 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Ο μεγαλύτερος χαμένος είναι ο Μασκ με απώλεια 148 δισ. δολαρίων, ενώ η περιουσία του Μπέζος υποχώρησε κατά 29 δισ. του Μπριν κατά 22 δισ. και των Ζούκερμπέργκ και Αρνό κατά πέντε δισ. δολάρια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς έφθασαν τα αμερικανικά ομόλογα να πηγαίνουν χειρότερα από τα ελληνικά

Δεν σταματούν οι ακραίες διακυμάνσεις στις αγορές. Από το +9,5% στο -3,5% ο S&P 500, παράλληλη πτώση μετοχών, ομολόγων, δολαρίου. Τα ελληνικά 10ετή έχουν φθάσει να έχουν καλύτερη συμπεριφορά από τα αμερικανικά.
Τραμπ
ΑΓΟΡΕΣ

Ημέρα απελευθέρωσης στα χρηματιστήρια μετά τη στροφή 180ο του Τραμπ

Εντυπωσιακό άλμα των ευρωπαϊκών δεικτών αναμένεται σήμερα, μετά την εκρηκτική άνοδο του S&P 500. Πώς αποφάσισε ο Τραμπ να σαλπίσει υποχώρηση. Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις των επόμενων 90 ημερών και οι κινήσεις των Ευρωπαίων.
wall-street
ΑΓΟΡΕΣ

Θρίλερ με άγριες διακυμάνσεις στη Wall μετά τους νέους δασμούς του Τραμπ

«Κάηκαν» οι πρωινοί αγοραστές, καθώς ο S&P 500 πέρασε από άνοδο 4% σε πτώση 2% και έκλεισε χαμηλότερα από τις 5.000 μονάδες μετά την ανακοίνωση Τραμπ για επιβολή δασμών 104% στις εισαγωγές από την Κίνα.
wall-street
ΑΓΟΡΕΣ

Γενική κατάρρευση στη Wall Street - «Όλα πάνε καλά», λέει ο Ντ. Τραμπ

Η χειρότερη πτώση του S&P 500 από το 2020, «βουτιά» 1,8% για το δολάριο έναντι των κυριότερων νομισμάτων, ανεβαίνει κι άλλο ο χρυσός. Ο Τραμπ κάνει λόγο για χειρουργική επέμβαση και δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά.
Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Έδωσε χάρη ο Τραμπ στον καταδικασμένο για τη μεγάλη απάτη με τη Nikola

Ο Τρέβορ Μίλτον είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για απάτη με θύματα επενδυτές της εταιρείας ηλεκτρικών φορτηγών Nikola. Πήρε χάρη από τον Τραμπ και οι επενδυτές χάνουν οριστικά τα κεφάλαιά τους.