ΓΔ: 1672.13 1.82% Τζίρος: 141.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τραμπ

Οι αγορές στο έλεος του Τραμπ με «χτυπήματα» και σοκ σε τρία μέτωπα

Άμεσα οι δασμοί σε Καναδά, Μεξικό και Κίνα. «Βουτιά» των αμερικανικών δεικτών. Άνοδος στην Ευρώπη χάρη στις αμυντικές βιομηχανίες, λόγω των φόβων για την πολιτική Τραμπ. «Τρενάκι τρόμου» στα κρυπτονομίσματα.

Αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε «βουτιά», ευρωπαϊκοί δείκτες σε άνοδο, κρυπτονομίσματα σε «τρενάκι τρόμου»: Το νήμα που συνδέει όλες τις αλλόκοτες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές δεν είναι άλλο από τα διαδοχικά σοκ που προκαλεί ο Τραμπ, με βαρύτατους δασμούς, γεωπολιτική εγκατάλειψη της Ουκρανίας και, ευρύτερα, της Ευρώπης, αλλά και με την απροσδόκητη εξαγγελία του για τοποθέτηση ομοσπονδιακών αποθεματικών σε... καλάθι κρυπτονομισμάτων.

Αυτό που φαινόταν να έρχεται, αλλά όλοι εύχονταν ότι την τελευταία στιγμή θα μπορούσε να αποτραπεί με μια ακόμη πιρουέτα του Τραμπ, τελικά όλα δείχνουν ότι δεν αποφεύγεται. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες το βράδυ, ώρα Ελλάδος, ότι από σήμερα αρχίζει η επιβολή δασμών 25% στον Καναδά και στο Μεξικό, ενώ αργότερα υπέγραψε διάταγμα για διπλασιασμό (από 10% σε 20%) του συντελεστή δασμών για την Κίνα.

«Θα πρέπει να έχουν δασμούς. Έτσι, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να χτίσουν τα εργοστάσια αυτοκινήτων τους και άλλα εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε δεν θα έχουν δασμούς», δήλωσε ο Τραμπ, επιβεβαιώνοντας την εμμονή του στον ακραίο προστατευτισμό και διαψεύδοντας όσους στις αγορές είχαν την αυταπάτη πως η απειλή των δασμών ήταν μόνο μια διαπραγματευτική τακτική του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Οι ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία και τον κίνδυνο ακόμη και να διολισθήσει σε ύφεση με νέα έξαρση του πληθωρισμού οδήγησαν τον S&P 500 στη μεγαλύτερη πτώση του μέχρι τώρα για το 2025. Ο κορυφαίος δείκτης έχασε 1,75%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε ακόμη περισσότερο, κατά 2,64%. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,47%.

Η πορεία του S&P 500 απεικονίζει πολύ καθαρά τις μεταβολές προσδοκιών για την προεδρία Τραμπ. Έχοντας υποχωρήσει σχεδόν κατά 5% από το υψηλό της νέας θητείας Τραμπ, που είχε πιάσει στις 19 Φεβρουαρίου, ο S&P 500 έχει χάσει πλέον όλα τα κέρδη που είχε καταγράψει μετά την εκλογή του Τραμπ, στις 5 Νοεμβρίου. Από τις 5 Νοεμβρίου, ο δείκτης υποχωρεί σχεδόν κατά 37%.

Η αρχική προσδοκία ότι με τις μειώσεις φόρων του Τραμπ και το «ψαλίδισμα» των ρυθμιστικών κανόνων θα άνοιγε μια νέα, χρυσή εποχή του χρηματιστηρίου έδωσε τη θέση της στον φόβο ότι η αμερικανική οικονομία, που ήδη έχει αρχίσει να χάνει αναπτυξιακή ταχύτητα, μπορεί να υποστεί βαρύτατο πλήγμα από ένα πρόεδρο που διαλύει το διεθνές σύστημα εμπορικών σχέσεων, με τρόπο που θα βλάψει και την ίδια την οικονομία των ΗΠΑ.

Ώθηση στην Ευρώπη για... λάθος λόγο

Λίγο πριν «τορπιλίσει» τη Wall Street, ο Τραμπ, αυτή τη φορά με τις ριζοσπαστικές γεωπολιτικές του αντιλήψεις, είχε προκαλέσει ανοδική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο ευρύς δείκτης Stoxx 600 κέρδισε χθες 1%, μια άνοδος όμως που δεν οφειλόταν σε υγιείς προσδοκίες για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, αλλά στην έντονη ανησυχία για εγκατάλειψη της Ουκρανίας και της Ευρώπης από τον Τραμπ, κάτι που θα υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν κατακόρυφα τις αμυντικές τους δαπάνες, προς όφελος των βιομηχανιών του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλαδικός δείκτης Αεροδιαστημικής και Άμυνας του Stoxx 600 έκανε χθες άλμα 7,7%, ενώ επιμέρους εταιρείες, όπως η κορυφαία γερμανική βιομηχανία όπλων Reihnmetall ή η βρετανική BAE Systems είχαν περίπου διπλάσια κέρδη από τον κλαδικό δείκτη (13,7% και 14,6%, αντίστοιχα).

Μετά τις δραματικές εξελίξεις, από την πρωτοφανή επίθεση Τραμπ στον Ζελένσκι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ως τη «σύνοδο των προθύμων» στο Λονδίνο, φάνηκε καθαρά ότι πλέον η Ευρώπη πρέπει να στηριχθεί περισσότερο στη δική της άμυνα και να αναλάβει το κύριο βάρος της στήριξης της Ουκρανίας, η οποία θα πρέπει να γίνει «σκαντζόχοιρος», όπως είπε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.

Τα ποσά που συζητούνται για πρόσθετες αμυντικές δαπάνες, σε εθνικό επίπεδο και με κοινές πρωτοβουλίες είναι μυθικά, χωρίς όμως ακόμη να είναι σαφές πού θα καταλήξει αυτή η συζήτηση, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη, μπαίνουν στη συζήτηση και οι «απρόθυμοι» (βλ. υποστηρικτές του Πούτιν), ηγέτες της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.

Αν αυτή η συζήτηση είχε μέχρι χθες επείγοντα χαρακτήρα, πλέον γίνεται κατεπείγουσα και με χαρακτήρα ζωής ή θανάτου, καθώς αργά χθες βράδυ διοχετεύθηκε από αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης στα ΜΜΕ η πληροφορία ότι ο Τραμπ έδωσε την εντολή «παύσης» όλων των αποστολών όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Αυτά τα γεγονότα θα προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα και δεν είναι σαφές αν μπορεί να συνεχισθεί η ανοδική κίνηση με ώθηση από τις μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας. Την Πέμπτη είναι αναμενόμενη μια ακόμη, ίσως η τελευταία σε αυτόν τον κύκλο, μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για την επίδραση της πολιτικής του Τραμπ.

Χάος στα κρυπτονομίσματα

Ο Τραμπ «κατάφερε» να προκαλέσει ακραίες διακυμάνσεις και στα κρυπτονομίσματα, καθώς την Κυριακή ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα στρατηγικό αποθεματικό κρυπτονομισμάτων στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, ικανοποιώντας ένα άπιαστο, ως τώρα, όνειρο των υποστηρικτών των κρυπτονομισμάτων.

Την Κυριακή, το Bitcoin εκτινάχθηκε από τα 84.500 δολ. στα 94.400, για να πάρει την κατηφόρα τη Δευτέρα και να χάσει όλα τα κέρδη, υποχωρώντας στα 83.200 δολ.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η εξαγγελία του Τραμπ προκάλεσε σύγχυση, καθώς όλοι περίμεναν ότι, αν αποφασιζόταν η δημιουργία αυτού του αποθεματικού, τα κεφάλαια των φορολογουμένων θα τοποθετούνταν μόνο στο bitcoin, που είναι το μοναδικό κρυπτονόμισμα με προκαθορισμένο ανώτατο όριο προσφοράς.

Αντί να εξαγγείλει αυτό, ο Τραμπ αναφέρθηκε σε ένα περίεργο καλάθι με άλλα τέσσερα κρυπτονομίσματα, που οι ειδικοί λένε ότι είναι εντελώς ακατάλληλα για τοποθέτηση κρατικών κονδυλίων, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί ο εκδότης τους να πατήσει ένα κουμπί και να εκδώσει όσα κρυπτονομίσματα επιπλέον θέλει.

Υπό τον φόβο ότι μπορεί τελικά να καταλήξει όλη η επιχείρηση σε φιάσκο και να απαξιωθούν τα ίδια τα κρυπτονομίσματα, αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να πουλήσουν και τώρα περιμένουν τη συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης Τραμπ για να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, wall street
ΑΓΟΡΕΣ

Σκωτσέζικο ντους στα χρηματιστήρια: Τι φοβούνται, τι ελπίζουν οι αγορές

Ραγδαίες και αντιφατικές εξελίξεις στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Υπό πίεση η τεχνολογία, απογοητεύει η Fed όσους περίμεναν μείωση επιτοκίου. «Μεγάλη πρόοδο» βλέπει ο Τραμπ στις συνομιλίες με Ιαπωνία. Πώς κινούνται οι δείκτες.
MARKET MAKER

Τα χαμόγελα επιστρέφουν, το «γκάζι» της Εθνικής και η δύναμη του ΟΤΕ

Η αισιοδοξία επιστρέφει, οι (μικρές) ελπίδες για αναβάθμιση από S&P, το «φάντασμα» Τραμπ, το εντυπωσιακό άλμα της Εθνικής, ο ΟΤΕ οδηγός στην άνοδο, η Aegean εκτός κλίματος και η υποαπόδοση της ΕΧΑΕ.
Χρηματιστήριο
MARKET MAKER

Ελπίδες από τα futures, η πίεση στις τράπεζες και ο πωλητής στη Cenergy

Η άνοδος των futures μετά το «πάγωμα» δασμών σε τεχνολογικά προϊόντα, η προσφορά που βγήκε στις τράπεζες, ο πωλητής που ταλαιπωρεί τη Cenergy, η Intralot θέλει να κρατήσει το 1 ευρώ και τα κέρδη 9% για την Aegean.
Χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Η τρέλα στις αγορές, το... ιππικό της Fed και το νέο σκηνικό για το ΧΑ

Σε παρατεταμένη αστάθεια οι αγορές. Ο απολογισμός μετά τις ανακοινώσεις των σαρωτικών δασμών και η προαναγγελία παρέμβασης από τη Fed. Τι σημαίνουν οι νέες συνθήκες για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η τεχνική ανάλυση.