ΓΔ: 1415.01 0.84% Τζίρος: 15.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:11:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Για «βουτιά» έως 85% στα ενεργειακά έσοδα προειδοποιούν ΟΠΕΚ και ΙΕΑ

Σε μία πρωτόγνωρη κοινή ανακοίνωση ΟΠΕΚ και Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο χαμηλότερο επίπεδο άνω των 20 ετών θα βρεθούν τα έσοδα των ανεπτυγμένων οικονομιών από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, εάν η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην πετρελαϊκή αγορά συνεχιστεί, όπως αναφέρουν σε μία, ομολογουμένως σπάνια, κοινή τους ανακοίνωση ΟΠΕΚ και Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ και ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Βαρκίντο, στην κοινή τους ανακοίνωση εκφράζουν τη «βαθειά τους ανησυχία» για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, προσθέτοντας ότι μπορεί να έχει «εκτεταμένες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες». Παράλληλα εκτιμούν ότι τα έσοδα των ανεπτυγμένων οικονομιών από τις ενεργειακές τους πωλήσεις θα υποχωρήσουν από 50% έως και 85% εντός του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό (WTI) διαμορφώνονται κοντά ή χαμηλότερα από το επίπεδο των 29 δολαρίων το βαρέλι, έχοντας δεχθεί εξαιρετικά ισχυρό πλήγμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Επίσης και τα δύο κορυφαία στελέχη κάλεσαν όλες τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου να συνδράμουν με τις αποφάσεις τους ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση στην αγορά, ενώ τόνισαν ότι «παρακολουθούν στενά και από κοινού τις εξελίξεις»
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι έως +4% για το πετρέλαιο και νέο υψηλό για χρυσό μετά την επίθεση Ισραήλ

Ξεπέρασε, ενδοσυνεδριακά, το επίπεδο των 90 δολαρίων το brent, ενώ ο χρυσός «σκαρφάλωσε» εκ νέου πάνω από τα 2.400 δολάρια. Μερική αποκλιμάκωση της ανόδου, καθώς το Ιράν αντέδρασε, προς το παρόν, με ψυχραιμία.
Petrelaio, Oil, Crude Oil
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» της τιμής του πετρελαίου μετά τις μειώσεις από τη Σ. Αραβία

H αύξηση της προσφοράς και ο συναγωνισμός με τους ανταγωνιστές παραγωγούς ώθησαν τη Σ. Αραβία να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του Φεβρουαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.