ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Χρηματιστήριο μετοχών γράφημα
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εν αναμονή συνεδρίασης «χαμηλών τόνων» μετά τις αργίες

Επιστροφή σε ενεργό δράστη τόσο για το Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και για τις ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή στο «ταμείο» για τα κέρδη του 2024.

Με μόνο τρεις συνεδριάσεις να απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση του 2024, οι επενδυτές το πιθανότερο είναι να έχουν στο μυαλό τους τι θα συμβεί το 2025 στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές, με δεδομένο και την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Μετά το τριήμερο των αργιών λόγω Χριστουγέννων, οι επενδυτές επιστρέφουν στην ενεργό δράση, λίγο πριν το κλείσιμο μίας ακόμη θετικής χρονιάς για το ΧΑ, το οποίο, όπως αναφέρει ο κ. Π. Στεριώτης σε ανάλυσή του, έχει όλα τα εχέγγυα να εμφανίσει καλή εικόνα και το 2025. Όπως μάλιστα σημειώνει αναφερόμενος «οι Έλληνες επενδυτές οφείλουν να υιοθετούν μια στρατηγική χαρτοφυλακίου η οποία θα περιλαμβάνει την τακτική επαναξιολόγηση των αναπτυξιακών προοπτικών των εισηγμένων, στοιχεία διαφοροποίησης και πιστή εφαρμογή των γνωστών μεθόδων για τον μετριασμό του ρίσκου».

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφονται στα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς και σε αυτές οι επενδυτές βρίσκονται σε... χαλαρή διάθεση λόγω των εορτών, με τον DAX να υποχωρεί μόλις 0,06%. Μεγαλύτερη η πτώση για τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,26%. 

Αρκετά ήπιες διακυμάνσεις καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, στο πνεύμα της χαλάρωσης λόγω εορτών, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,07% στις 0,07% στις 43.325,80 μονάδες. ΟS&P 500 υποχώρησε οριακά στις 6.037,59 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,05% στις 20.020,36 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*