ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
Φωτογραφία Shutterstock

Σε πτωτική τροχιά το ΧΑ, με πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές

Πτώση που ξεπερνά το -1% για τον τραπεζικό δείκτη, στον απόηχο των ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα που αφορούν τις τράπεζες. Πιέσεις για Coca-Cola HBC, θετική πορεία για Metlen.

Πτωτική κίνηση, αν και με διαφορετική  ένταση, για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τους επενδυτές να αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα που αφορούν τον κλάδο, με το κόστος για τις τράπεζες να υπολογίζεται ότι ξεπερνά το επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ. 

Σε τροχιά απωλειών αν και πιο ήπιων από το ΧΑ κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να υποχωρεί 0,07%, ενώ μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις για τη γαλλική αγορά με τον CAC 40 να αποδυναμώνεται 0,62%. Αντίθετα ήπια ανοδική κίνηση ακολουθούν τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,10%. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με αρνητικές διαθέσεις τη συνεδρίαση και πλέον στις 11:33 εμφανίζει απώλειες 0,56% στις 1.461,13 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 25,8 εκατ. ευρώ, ενώ 34 μετοχές ενισχύονται, έναντι 53 που υποχωρούν. Πτώση 0,67% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,16%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινείται 1,28% χαμηλότερα. 

Μεγαλύτερες οι πιέσεις για τους τίτλους των Alpha Bank και Πειραιώς με απώλειες 1,79% και 1,55% αντίστοιχα. Πτώση 1,04% για τη Eurobank, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 1,20%. Αμετάβλητη η μετοχή της Optima Bank, με την Attica Bank να υποχωρεί άνω του -2%, ενώ 0,44% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Κύπρου. 

Απώλειες που ξεπερνούν το -1% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να έχει κέρδη 0,20%, τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 0,53%, ενώ απώλειες 0,42% έχει η ΔΕΗ. Κέρδη 0,70% για τη Metlen, μετά και από δημοσίευμα του Reuters ότι έχει καταθέσει αίτηση για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στη μέση κεφαλαιοποίηση κέρδη 0,61% εμφανίζει ο ΑΔΜΗΕ, μετά την ανακοίνωση θετικών μεγεθών για το 9μηνο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*