ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν ο παράγοντας ώθησης για το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, με τη μετοχή της ΕΤΕ να ξεχωρίζει καθώς ενισχύεται υψηλότερα του 3%. Αυξημένη αξία συναλλαγών.

Η συνέχιση της ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές αποτελεί τον βασικό παράγοντα που στηρίζει τη διατήρηση της θετικής πορεία για το χρηματιστήριο Αθηνών μετά το χθεσινό ξέσπασμα, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός year-end rally για την αγορά. 

Οι επενδυτές γνωρίζουν, πλέον, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιβάλλει έκτακτο φόρο στα κέρδη των τραπεζών και ως εκ τούτου επιστρέφουν με αγορές, οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη στο +2,11% και, για μία ακόμη συνεδρίαση, τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου. 

Το κλίμα στην Ευρώπη είναι ανοδικό, ακόμη και εάν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πολιτική κρίση στη Γαλλία, με τεχνολογία και πρώτες ύλες να είναι οι δύο τομείς που οδηγούν υψηλότερα τους κορυφαίους δείκτες, με τον DAX να ενισχύεται 0,23%, ενώ κέρδη 0,62% εμφανίζει ο γαλλικός CAC 40

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με «όρεξη» τη συνεδρίαση και στις 11:46 εμφανίζει κέρδη 0,56% στις 1.432,97 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 28,8 εκατ. ευρώ, ενώ 54 μετοχές ενισχύονται και 46 υποχωρούν. Άνοδος 0,67% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,15% υψηλότερα. 

Παραμένει σημαντική η διάθεση των αγοραστών να τοποθετηθούν στις τραπεζικές μετοχές, με δεδομένη και την υποχώρηση των αποτιμήσεων, λόγω της πίεσης της προηγούμενης εβδομάδας. Άνοδος 1,59% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να έχει κέρδη 1,94%, την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 3,17%, την Πειραιώς να κινείται 1,63% υψηλότερα και την Optima Bank στο -0,63%. 

Εξαιρουμένων των τραπεζικών μετοχών σχετικά ήπιες μεταβολές εμφανίζουν οι περισσότερες μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με την Coca-Cola HBC να ενισχύεται 0,41%, ενώ πτώση 0,47% εμφανίζει ο ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 0,52%, ενώ η ΔΕΗ κινείται 0,51% χαμηλότερα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*