Το πρόσφατο ράλι του χρυσού με κατάκτηση νέου ιστορικού υψηλού αποδίδεται στη στροφή των επενδυτών σε ένα ασφαλές καταφύγιο, λόγω των ανησυχιών από την εκλογή Τραμπ, αλλά και στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν ακάθεκτες τις αγορές τους.
Πρωταθλήτριες στις αγορές χρυσού αναδεικνύονται οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς από την Τσεχία έως την Πολωνία αλλά και τη Σερβία, φροντίζουν να συσσωρεύσουν χρυσό ως ένα αντίβαρο στον αυξανόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Πρέπει να μειώσουμε τη μεταβλητότητα. Και γι' αυτό, χρειαζόμαστε ένα περιουσιακό στοιχείο με μηδενική συσχέτιση με τις μετοχές, και αυτό το περιουσιακό στοιχείο είναι ο χρυσός», ξεκαθαρίζει ο Άλες Μιχλ, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τσεχίας, σε δηλώσεις του στο Bloomberg.
Η επιδίωξη της αίσθησης της ασφάλειας είναι ένα ισχυρό κίνητρο σε μια περιοχή που έχει καταστραφεί από τους πολέμους της Ευρώπης του παρελθόντος - και που τώρα βρίσκεται δίπλα στη φονικότερη σύγκρουση της ηπείρου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Πολωνία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και είναι ένθερμος υποστηρικτής των πολεμικών στόχων του Κιέβου, ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού παγκοσμίως το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας, Άνταμ Γκαπίνσκι, δήλωσε ότι ο χρυσός και τα αποθέματα σκληρού νομίσματος είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της οικονομίας από καταστροφικά γεγονότα. Αύξησε τα αποθέματα χρυσού σε περίπου 420 τόνους έως και τον Σεπτέμβριο. «Μπαίνουμε στο αποκλειστικό κλαμπ των μεγαλύτερων κατόχων χρυσού στον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αυξάνουν τα αποθέματα χρυσού οι χώρες της Αν. Ευρώπης
Goldman Sachs: Στόχος τα 3.000 δολάρια
Με τους γεωπολιτικούς κινδύνους να ενισχύονται, οι αγορές χρυσού ήταν ένα καλό στοίχημα για τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο χρυσός θα παραμείνει στις κορυφαίες επιλογές για τους επενδυτές το 2025 και ανεβάζει την τιμή – στόχο γι’ αυτόν στα 3.000 δολάρια έως και τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους. «Ο γεωπολιτικός κατακερματισμός είναι ευνοϊκός για τον χρυσό, ενώ η σταδιακή αποδυνάμωση του δολαρίου αποτελέσει πρόσθετο παράγοντα στήριξης», εκτίμησε η αμερικανική τράπεζα σε πρόσφατη έκθεσή της.
Για τους ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης, ο χρυσός θεωρείται ασφαλές λιμάνι, καθώς διατηρούν συχνά περίπλοκες ισορροπίες μεταξύ της Δύσης, της Ρωσίας και της Κίνας. Η ουγγρική κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα αποθέματα χρυσού της σε 110 τόνους φέτος. Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σερβίας, Γιοργκοβάνκα Ταμπάκοβιτς, στοχεύει στον τριπλασιασμό των αποθεμάτων χρυσού σε 48 τόνους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2012.
Οι κεντρικές τράπεζες που δεν έχουν σπεύσει να αυξήσουν τις θέσεις τους σε χρυσό αποκομίζουν μεγάλα κέρδη από την άνοδο της τιμής του πολύτιμου μετάλλου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Τράπεζας της Ελλάδος, που εμφανίζει στη λογιστική της κατάσταση ένα κέρδος 2,5 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο του 2024, καθώς η αξία του νομισματικού χρυσού αυξήθηκε κατά 36%, από τα 6,87 στα 9,37 δισ. ευρώ.