Σε κλοιό εκτεταμένων ρευστοποιήσεων παραμένουν οι αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν εισέλθει σε bear market και το Χρηματιστήριο Αθηνών να φθάνει στο χείλος του κραχ, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο.
Την ίδια ώρα η Wall Street... εκλεισε σχεδόν με το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 7%, γεγονός που οδηγεί σε αυτόματη διακοπή διαπραγματεύσεων για διάστημα 15 λεπτών.
Η αμερικανική αγορά, ξεκίνησε μετά από αυτό το αναγκαστικό διάλειμμα εκ νέου τη λειτουργία της με τον Dow Jones να βυθίζεται 6,3%, τον S&P 500 να εμφανίζει απώλειες -5,6% και τον Nasdaq να κινείται 5,5% χαμηλότερα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί και νέα διακοπή διαπραγματεύσεων στη Wall Street, η οποία θα επέλθει εάν ο S&P 500 φθάσει να υποχωρεί κατά 13%, και θα είναι, επίσης, 15 λεπτών, ενώ θα υπάρξει απόλυτο «πάγωμα» των συναλλαγών, εάν ο ίδιος δείκτης βυθιστεί κατά 20%!
Η «βουτιά» των αγορών αναγκάζει, εκ νέου, τη Fed να δράσει, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης να ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε έκτακτη παροχή ρευστότητας, μέσω της αγοράς repo, στις τράπεζες ύψους 150 δισ. δολαρίων.
Οι επενδυτές εμφανίζουν συμπεριφορά ανάλογη με αυτήν της κρίσης του 2008, με τον συνδυασμό του πολέμου στην αγορά πετρελαίου μεταξύ Ρωσίας και Σ. Αραβίας, που οδήγησε την τιμή του σε πτώση έως και 30% και της επιδημίας του κοροναϊού, να τους οδηγεί στην ασφάλεια κρατικών ομολόγων, όπως αυτά ΗΠΑ και Γερμανίας, αλλά και νομισμάτων όπως το γεν.
Διάλυση για το Χρηματιστήριο Αθηνών - Στο -11,5% ο ΓΔ, στο -18% ο τραπεζικός δείκτης
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15.35, διαμορφώνεται στις 605,46 μονάδες σημειώνοντας πτώση 11,5%.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς παρουσιάζεται μειωμένη κατά περίπου 4 δισ. σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 91,32 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 10,9%, ενώ αυτός μεσαίας κεφαλαιοποίησης αποδυναμώνεται 14,24%.
Απώλειες καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τη μεγαλύτερη πτώση να εμφανίζουν οι μετοχές της ΔΕΗ (-20,6%), της Πειραιώς (-17,23%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-19,47%), της Εθνικής (-19,16%), της Eurobank (-15,07%) και της Alpha Bank (-17,02%).
Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-14,65%), του Εμπορίου (-17,32%) και των Τραπεζών (-16,65%).
Ανοδικά κινούνται μόλις 3 μετοχές, 107 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.
Στο έλεος των ρευστοποιήσεων η Ευρώπη
Σταθερά σε κλοιό ρευστοποιήσεων και οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 να υποχωρεί 6,2% και να εισέρχεται σε bear market, με τον ενεργειακό κλάδο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες που ξεπερνούν το 14%.
Πτώση 7,2% για τον γερμανικό DAX 30, με καμία μετοχή να μην κατορθώνει να... επιβιώσει, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στη Βρετανία, όπου ο FTSE 100 7%.
Απώλειες 7,4% για τον CAC 40, με την ευρωπαϊκή περιφέρεια να ακολουθεί στον ίδιο ρυθμό, καθώς ο FTSE MIB αποδυναμώνεται 10,2%, έχοντας φθάσει ενδοσυνεδριακά έως και το -11% και ο IBEX 35 κινείται 7,5% χαμηλότερα.
Κανένας επιχειρηματικός κλάδος δεν γλιτώνει από τον επενδυτικό πανικό, με πετρελαϊκές εταιρείες, τράπεζες, αερομεταφορείς αλλά και αυτοκινητοβιομηχανίες να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.
Σε επίπεδο μετοχών η Deutsche Bank κυριολεκτικά διαλύεται με απώλειες που έφθασαν έως14%, με αυτήν της Daimler να υποχωρεί 10,4%, όντας οι δύο μετοχές του DAX 30 με τις ισχυρότερες απώλειες.
«Βουτιά» 18% για τη μετοχή της ΒΡ στη βρετανική αγορά, σαφώς λόγω πετρελαίου.
Στην αγορά πετρελαίου παραμένει η ακραία αρνητική εικόνα, με το προθεσμιακό συμβόλαιο του Brent να υποχωρεί 22% όσο ακριβώς και το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI).