ΓΔ: 1406.2 0.33% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Πετρέλαιο και κοροναϊός «ισοπεδώνουν» τις αγορές - Σε bear market η Ευρώπη, κραχ για το ΧΑ

Ανεξέλεγκτες ρευστοποιήσεις σε όλο το φάσμα των διεθνών αγορών με τους επενδυτές να στρέφονται στα ομόλογα - Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς - Βουτιά 4% στα αμερικανικά futures.

Άκρατες ρευστοποιήσεις εκ μέρους των επενδυτών σε διεθνές επίπεδο, ενώ στις αγορές ξυπνούν μνήμες της κρίσης του 2008, καθώς ο συνδυασμός επιδημίας του κοροναϊού και βουτιάς του πετρελαίου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. 

Την ίδια ώρα ο ένας μετά των άλλων οι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης και χρηματοπιστωτικοί όμιλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντική υποχώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, υποβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις τους για τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. 

Η κόντρα Σ. Αραβίας και Ρωσίας, για την οποία έγραψε αναλυτικά χθες το Business Daily, οδηγεί το πετρέλαιο έως και το -30%, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να σπάει το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά χαμηλά, φθάνοντας να υποχωρεί και κάτω από το 0,4%. 

Ισχυρές οι πιέσεις και στα future της Wall Street με απώλειες που ξεπερνούν το 4%, ενώ ο δείκτης «φόβου» VIX εκτινάσσεται κατά 24%. 

Διάλυση για το Χρηματιστήριο Αθηνών - Στο -9% ο ΓΔ, στο -15% ο τραπεζικός δείκτης

Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις υπόλοιπες αγορές βρίσκεται και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό δείκτη να αποδυναμώνεται άνω του 18% και τον Γενικό Δείκτη να διευρύνει τις αρχικές του απώλειες - άνοιξε με πτώση -10% - στο -12%. 

Καμία μετοχή, όπως είναι απόλυτα φυσικό, δεν κινείται ανοδικά, με 71 να εμφανίζουν ισχυρές απώλειες και μόλις εννέα να παραμένουν αμετάβλητες

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί κατά περίπου 5 δισ. σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,97 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 10,6%.

Βαριές απώλειες καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης . Από τις τραπεζικές μετοχές η Πειραιώς υποχωρεί 25%, της Εθνικής 17%, της Alpha Bank 19,45% και της Eurobank 12%. Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-15,3%) και των Πρώτων Υλών (-18,25%).

Στο έλεος των ρευστοποιήσεων η Ευρώπη 

Τη σκυτάλη της πτώσης από Wall Street και Ασία έλαβαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με το απόλυτο κόκκινο στα ταμπλό να αποτελεί το βασικό τους χαρακτηριστικό

Στο πρώτο 15λεπτο των συνεδριάσεων ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έφθασε να υποχωρεί έως -6%, ενώ μαζεύει ελαφρώς τις απώλειές του στο 4,6%, με τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες να εμφανίζουν απώλειες που έφθασαν έως έως και το 8%. 

Πτώση 5,4% για τον γερμανικό DAX 30, με καμία μετοχή να μην κατορθώνει να... επιβιώσει, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στη Βρετανία, όπου ο FTSE 100 υποχωρεί 6%.

Απώλειες -5,9% για τον CAC 40, με την ευρωπαϊκή περιφέρεια να ακολουθεί στον ίδιο ρυθμό, καθώς ο FTSE MIB αποδυναμώνεται 8,8%, έχοντας φθάσει ενδοσυνεδριακά έως και το -11% και ο IBEX 35 κινείται 5% χαμηλότερα. 

Κανένας επιχειρηματικός κλάδος δεν γλιτώνει από τον επενδυτικό πανικό, με τράπεζες, αερομεταφορείς αλλά και αυτοκινητοβιομηχανίας να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Σε επίπεδο μετοχών η μετοχή της Deutsche Bank κυριολεκτικά διαλύεται με απώλειες που έφθασαν έως14%, με αυτήν της Daimler να υποχωρεί 10,4%, όντας οι δύο μετοχές του DAX 30 με τις ισχυρότερες απώλειες. 

«Βουτιά» 18% για τη μετοχή της ΒΡ στη βρετανική αγορά, σαφώς λόγω πετρελαίου.

«Βύθιση» κατά 5% στις ασιατικές αγορές

Στην ασφάλεια των ομολόγων αλλά και του γεν στράφηκαν οι επενδυτές στις αγορές της Ασίας, με τις ρευστοποιήσεις να μην... εξετάζουν κλάδους και τη μεταβλητότητα να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της επενδυτικής συμπεριφοράς.  

Επιβαρυντικός παράγοντας και η βύθιση της τιμής πετρελαίου, που ενισχύει τους φόβους για μία νέα κρίση και φυσικά η ταχεία επέκταση του κοροναϊού, με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς ανά την υφήλιο.  

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ο ιαπωνικός Nikkei να υποχωρήσει 5,3%, με τον ευρύτερο δείκτη Topix να αποδυναμωθεί σχεδόν κατά το ίδιο ποσοστό. Στο 4,7% οι απώλειες για τον Hang Seng, ενώ ελαφρώς καλύτερη η εικόνα για τις αγορές της Κίνας, με τον Shanghai Composite να αποδυναμώνεται 3% και τον δείκτη του χρηματιστηρίου της   Shenzhen να κινείται 1% χαμηλότερα.  

Στο 4% η πτώση για τον Kospi της Ν. Κορέας, ενώ πραγματική ισοπέδωση επεφύλασσαν οι επενδυτές για τον βασικό δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αυτραλίας, ο οποίος υποχώρησε άνω του 7%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρή πτώση, μεγάλος τζίρος στο ΧΑ παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία

Σε περιβάλλον έντονων πιέσεων στις αγορές, ο Γενικός Δείκτης περιόρισε σήμερα τις απώλειές του στο -0,31%, ενώ ο τζίρος ήταν αυξημένος στα 115,8 εκατ. ευρώ. Άνοδος με μεγάλη αξία συναλλαγών για Εθνική, Mytilineos.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Αναστάτωση λόγω Κίνας στις αγορές, «βουτιά» άνω του 2% για πετρέλαιο

Μεγάλες πιέσεις για πετρελαϊκές και μεταλλευτικές εταιρείες, με διάχυτη την ανησυχία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και το πλήγμα που μπορεί να υπάρξει στις αλυσίδες εφοδιασμού.