Σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια και σήμερα σε Αμερική και Ευρώπη υπό το βάρος της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού ανά τον κόσμο με τους επενδυτές να προσπαθούν να υπολογίσουν ποια θα είναι τελικά η επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία. Μεγάλη η πτώση και για το πετρέλαιο, αφού ΟΠΕΚ και Ρωσία δεν κατάφεραν να τα βρουν για την μείωση της ημερήσιας παραγωγής.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των οικονομικών αναλυτών του Bloomberg, στο χειρότερο σενάριο για την εξέλιξη της επιδημίας οι απώλειες για την παγκόσμια οικονομία θα φθάσουν τα 2,7 τρισ. δολ., δηλαδή περίπου όσο το ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας. Μέχρι στιγμής, η χειρότερη πρόβλεψη που είχε γίνει, από την Oxford Economics, έκανε λόγο για απώλεια 1,1 τρισ. δολ.
Στις 20.00, ο Dow 30 σημείωνε πτώση 1,88% στις 25.630 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε μείωση 2,43% στις 2.950 μονάδες και ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 2,73% στις 8.500 μονάδες.
Κατακόρυφη πτώση σημειώνει η τιμή του πετρελαίου, χάνοντας γύρω στο 9%, καθώς οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν κατάφεραν σήμερα να συμφωνήσουν με την Ρωσία για μια μείωση της παραγωγής τους. Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ χτες αποφάσισαν περικοπές της τάξης του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα έως το τέλος του έτους. Η πρόταση του ΟΠΕΚ προέβλεπε επιπλέον περικοπές 500.000 βαρελιών από τη Ρωσία και τις άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ, πρόταση που απορρίφθηκε από την Μόσχα.
Έτσι, νωρίτερα σήμερα, το μπρεντ παράδοσης Μαΐου κυμαινόταν στα 45,42 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, τιμή μειωμένη κατά 9,10% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Πέμπτης. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε πέσει ακόμη και στα 45,28 δολάρια το βαρέλι, στη χαμηλότερη τιμή του από τον Ιούνιο του 2017. Στη Νέα Υόρκη, το αμερικανικό αργό (WTI) παράδοσης Απριλίου υποχωρούσε την ίδια ώρα στα 41,94 δολάρια το βαρέλι (-8,63%). Με το άνοιγμα είχε πέσει ακόμη και στα 41,77 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2016.
Η γρήγορη εξάπλωση του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες οδηγεί τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια. Έτσι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έφτασε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,69%.
Η ανακοίνωση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα έκτακτο νομοσχέδιο που προβλέπει τη διάθεση ποσού ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απάντηση της χώρας στον νέο κοροναϊό, δεν κατάφερε να καθησυχάσει την αγορά.
Στη χρηματοδότηση περιλαμβάνονται πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων, κιτ ανίχνευσης και ιατρικές θεραπείες, 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για υποστήριξη δραστηριοτήτων δημόσιας υγείας στους τομείς της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης, και 1,25 δισεκατομμύριο δολάρια για την υποστήριξη των διεθνών προσπαθειών που έχουν στόχο τον περιορισμό του ιού.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πεπεισμένος ότι οι αγορές θα ανακάμψουν και κάλεσε εκ νέου την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να μειώσει τα επιτόκιά της για να τονώσει την οικονομία.
«Νομίζω ότι οι αγορές θα ανακάμψουν», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τα «στοιχεία της απασχόλησης που είναι απίστευτα». Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε τον Φεβρουάριο στο 3,5%, το χαμηλότερο επίπεδό του τα τελευταία 50 χρόνια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος που ζητεί συχνά από τη Fed να μειώσει τα επιτόκιά της, ζήτησε εκ νέου να «να χαμηλώσει τα επιτόκιά της και να τονώσει την οικονομία». Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε την Τρίτη τα επιτόκια της κατά 0,5 εκατοστιαία μονάδα, χωρίς να περιμένει την προσεχή νομισματική συνεδρίαση, κάτι που είχε να συμβεί από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό παγκοσμίως ξεπέρασε σήμερα τους 100.000, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters που βασίζεται σε ανακοινώσεις υπουργείων Υγείας και κυβερνητικών αξιωματούχων.
Στα «κόκκινα» και οι ευρωαγορές
Βουτιά σήμερα έκαναν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσει την οικονομία των μελών έναντι των επιπτώσεων της επιδημίας. Ο δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 3,67% στις 366 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε πτωτικά κατά 3,62% στις 6.462 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες 3,37% στις 11.541 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έπεσε χαμηλότερα 4,14% στις 5.139 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο έκλεισε με μείωση 3,5% στις 20.799 μονάδες.