Πτωτικό γύρισμα τόσο για το ΧΑ όσο και για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από την προσπάθεια να υπάρξει μία ισορροπία, σε μία απτή απόδειξη ότι η μεταβλητότητα θα αποτελέσει το βασικό χαρακτηριστικό για το επόμενο διάστημα.
Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις λήψης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα δεδομένο το οποίο θα δείξει την «υγεία» της αγοράς εργασίας, η οποία άλλωστε αποτέλεσε και την αιτία για τους φόβους ύφεσης στην αμερικανική οικονομία και μαζί με την άνοδο του γιέν οδήγησε στο «ξεπούλημα» τόσο της περασμένης Παρασκευής όσο και της Δευτέρας.
Σταθερά στο κόκκινο η Ευρώπη, με τον Stoxx 600 να αποδυναμώνεται πλησίον του -1%, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα για τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,2%.
Οι αναλυτές συνεχίζουν να τονίζουν ότι η πτώση των αγορών δεν δικαιολογείται, εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι εισηγμένες στον S&P 500 που ανακοίνωσαν αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων, τις έχουν ξεπεράσει κατά 1,7%, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από το 2019.
Η διάθεση για ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη είναι φυσικό να παρασύρει σε πτώση και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ένα βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης να είναι, πάντως, το «μάζεμα» της αξίας των συναλλαγών, σε μία ένδειξη ότι δεν υπάρχουν πανικόβλητες ρευστοποιήσεις, αλλά περισσότερο διάθεση κατοχύρωσης μέρους των κερδών των προηγούμενων ημερών.
Ο Γενικός Δείκτης από το ξεκίνημα της συνεδρίασης παραμένει στο κόκκινο και στις 13:46 εμφανίζει απώλειες που φθάνουν στο 1,19% και τις 1.377,83 μονάδες. Στα 37,2 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η αξία των συναλλαγών, με επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 69, έναντι 20 που κινούνται με θετικό πρόσημο. Πτώση 1,28% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης έχει καλύτερη εικόνα, με απώλειες 0,29%.
Εκ νέου πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές, αλλά αυτή τη φορά αρνητικά, καθώς ο κλάδος ήταν αυτός που εμφάνισε την ισχυρότερη ανάκαμψη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Πτώση 2,35% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 1,62%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 2,61%, την Πειραιώς να κινείται 1,10% χαμηλότερα και την Optima bank να βρίσκεται στο +1,75%. Αυτή η πορεία οδηγεί τον τραπεζικό δείκτη σε υποχώρηση της τάξης του -1,82%.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αντίσταση στην πτώση έχει ο ΟΠΑΠ με κέρδη 0,9%, ενώ οριακά υψηλότερα κατά 0,06% κινείται η Metlen. Σε πτωτική πορεία παραμένει ο ΟΤΕ στον απόηχο των χθεσινών μεγεθών οι οποίες φθάνουν στο -1,43%, ενώ οριακή πτώση 0,06% εμφανίζει η Coca-Cola HBC, με τη ΔΕΗ να κινείται 1,52% χαμηλότερα. Πτώση που ξεπερνά το -3% για Motor Oil και Jumbo, με τη δεύτερη να προχωρά σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για κέρδη και πωλήσεις το επόμενο διάστημα. Άνω του -2% η υποχώρηση για Viohalco και Sarantis.
Η καλύτερη εικόνα στη μέση κεφαλαιοποίηση μπορεί αν αποδοθεί και στην πορεία της Ideal Holdings με άνοδο 2,29%, μετά την εκτόξευση των μεγεθών της στο α’ εξάμηνο, ενώ κέρδη άνω του +1% εμφανίζει και η ΚΡΙ ΚΡΙ.