ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη με οδηγό της τράπεζες

Συντονισμένος θετικά ο Γενικός Δείκτης άνοιξε μια εβδομάδα «πλούσια» σε κοπές μερισμάτων και γενικές συνελεύσεις εταιρειών. Alpha Bank Motor Oil και Εθνική δίνουν τον ρυθμό.

Με το ανοδικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων συντονίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών ανοίγοντας θετικά την εβδομάδα αν και τι επιβαρύνουν οι αποκοπές μερισμάτων εισηγμένων.

Πιο συγκεκριμένα μέρισμα κόβουν η ΔΕΗ (0,25 ευρώ), η ΕΥΔΑΠ (0,1 ευρώ), η Space Hellas (0,16 ευρώ) και το Ιατρικό Αθηνών (0,02 ευρώ), ενώ χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,5 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται η Ελλάκτωρ. Ακολουθούν μέσα στην εβδομάδα η Eurobank (0,0933 ευρώ) και η Alpha Bank (0,026 ευρώ). 

O Γενικός Δείκτης Τιμών λίγο μετά τις 11:00, διαμορφώνεται στις 1.471,45 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,48%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,43 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,56%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,55% και ο τραπεζικός δείκτης κινείται θετικά σημειώνοντας άνοδο 0,92%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (+1,49%), της Εθνικής Τράπερας (1,20%), της Motor Oil (+1,83%) και τη Autohellas (0,86%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (-1,21%) και της ΕΥΔΑΠ (-0,35%).

Ανοδικά κινούνται 35 μετοχές, 17 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΣΙΔΜΑ +3,61% και Νάκας +3,15%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Attica bank-27,87% και ΕΛΒΕ -8,18%

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*