Έντονες πτωτικές τάσεις επικρατούν στις διεθνείς αγορές καθώς η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους επενδυτές που βλέπουν τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας να αυξάνονται, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί οτι ενδέχεται να κηρύξει πανδημία του ιού, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια στις παγκόσμιες αγορές.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν «βουτιά» με τον Stoxx 600 να πέφτει 10% από τα ιστορικά υψηλά της περασμένης εβδομάδας, ενώ η Wall Street μετά το άνοιγμα, έχει αρχίσει και «μαζεύει» τις απώλειες.
Ενδοσυνεδριακά ο S&P500 και ο Nasdaq βρέθηκαν να καταγράφουν απώλειες που τους έφεραν 10% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά της περασμένης εβδομάδας, με τον Dow Jones να βρίσκεται επίσης 10% πιο κάτω από υψηλό της 12ης Φεβρουαρίου.
Στις 20:24 ο Dow Jones βρίσκεται στις 26.604 μονάδες σημειώνοντας πτώση -1,31%, ο S&P500 καταγράφει απώλειες -1,22% στις 3.078 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει απώλειες -1,47% στις 8.849 μονάδες.
Συγκεκριμένα ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 3,75% και βρέθηκε στις 389,46 μονάδες, με τον Eurostoxx 50 να κλείνει με πτώση 3,40% στις 3.455,92 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με απώλειες 3,19% στις 12.367, 46 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 3,49% στις 6.796,40 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι βρέθηκε στις 5.495,60 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 3,32%.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο IBEX στη Μαδρίτη σημείωσε πτώση 3,55% στις 8.985,90 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο βρέθηκε στις 22.799,347 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,66%.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 81.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο του νέου κοροναϊού με τον αριθμό των νεκρών να φτάνουν τους 2.700, ενώ νέες χώρες προστίθονται στην κατηγορία εκείνων με επιβεβαιωμένα κρούσματα.
«Δεν είναι ζήτημα της Κίνας, έχει γίνει πλέον παγκόσμιο σε όρους επιδημίας του ιού και του οικονομικού πλήγματος» αναφέρει επενδυτικός αναλυτής στις ΗΠΑ. «Υπάρχει πολύ αβεβαιότητα αυτή την στιγμή για το μέγεθος των οικονομικών απωλειών και είναι επίσης πιθανό πως οι προβλέψεις ίσως υπερβάλλουν για την πτώση που θα υπάρξει».
Οικονομικοί αναλυτές συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς υπολόγισαν τον αντίκτυπο που θα προκαλέσει ο κοροναϊός με την Goldman Sachs να δηλώνει πως οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα καταγράψουν αύξηση των εσόδων το 2020.
Η Bank of America μείωσε τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στα χαμηλότερα επίπεδα μετά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009, κατεβάζοντας τον πήχη στο 2,8% από 3,2%.
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας σημείωσαν ότι οι εκτεταμένες αποδιαρθρώσεις στην Κίνα είναι πιθανόν να πλήξουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι αδύναμες τουριστικές ροές θα είναι ένας ακόμη πλήγμα για την Ασία.
Το ΔΝΤ επίσης σημειώνει τον κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία από την εξάπλωση του κοροναϊού με τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις να σημειώνει πως θα επηρεαστεί η παγκόσμια ανάπτυξη και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία.
«Είναι πιθανό να υποβαθμίσουμε τις αναπτυξιακές μας προβλέψεις για τον κόσμο», δήλωσε ο Τζέρι Ράις, και υπογράμμισε οτι «είναι σαφές ότι ο κοροναϊός θα έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Πολλά εξαρτώνται από την ταχύτητα ανάκαμψης της Κίνας και άλλων χωρών, τις επιπτώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίες, αλλά και στο μέγεθος που ενδέχεται να επηρεασθούν άλλες χώρες».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, έκανε αναφορά πως υπάρχει το ενδεχόμενο να κηρύξει πανδημία του ιού εξαιτίας της ταχύτατης εξάπλωσης εκτός της Κίνας.