Ράλι ανακούφισης για τις ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως για το γαλλικό χρηματιστήριο, προκάλεσε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης από την ακροδεξιά.
Ο γαλλικός CAC 40 εμφανίζει κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ ήπια πτωτικά κινείται η απόδοση για το γαλλικό 10ετές, στο 3,288%, ενώ υποχωρεί και το spread με το αντίστοιχο γερμανικό σε χαμηλό δύο εβδομάδων. Την καλύτερη πορεία ακολουθούν οι γαλλικές τράπεζες, με τη Societe Generale να έχει άνοδο που ξεπερνά το 7% και την Credit Agricole να έχει πάνω από 5%. Το ευρώ «σκαρφαλώνει» στο υψηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Ιουνίου έναντι του δολαρίου, με κέρδη 0,4% στα 1,0758 δολάρια.
Η «ανακούφιση» των επενδυτών για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία καταγράφεται και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 1,01%, ενώ κέρδη 0,70% εμφανίζει ο DAX, με τον βρετανικό FTSE να έχει άνοδο 0,36%, εν αναμονή των πρόωρων εκλογών της 4ης Ιουλίου. Καλύτερη η εικόνα για τις αγορές της περιφέρειας, με τον FTSE MIB να έχει κέρδη 1,82%, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται 1,36% και ο πορτογαλικός PSI 20 έχει άνοδο 1,25%.
Ήπια ανοδική κίνηση για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,26%, τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,31% και τον Nasdaq να κινείται 0,33% υψηλότερα.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι η μη επίτευξη αυτοδυναμίας από την ακροδεξιά αποτελεί σε πρώτη φάση θετική κίνηση, καθώς θα αποτρέψει την εφαρμογή μη φιλικών προς επιχειρήσεις και αγορές πολιτικών, αλλά από την άλλη μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα τη γαλλική οικονομία.
Το ενδεχόμενο ακυβερνησίας για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης – με δεδομένο ότι τα κόμματα της αριστεράς αλλά και αυτό της ακροδεξιάς έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε περίπτωση συνεργασίας- αποτελεί ένα «αγκάθι» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, αλλά το σύνολο της ΕΕ.
Θετική η πορεία και για την αγορά πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 0,74% στα 85,63 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει κέρδη 0,78% στα 82,19 δολάρια. Ισχυρή άνοδο που ξεπερνά το 1,5% για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου να φθάνει στα 35 ευρώ.
Πτωτική κίνηση για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,18% στα 2.335,45 δολάρια, ενώ ο άργυρος αποδυναμώνεται 0,43% στα 29,4 δολάρια.
Ανοδική εικόνα αλλά χωρίς εξάρσεις για τις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να ενισχύεται 0,12%, τον Hang Seng να έχει κέρδη 0,03%, τον Shanghai Composite να ενισχύεται 0,92%, ενώ κέρδη 0,47% εμφάνισε ο Nifty 50.
Το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς
Παρά τις πρώτες θετικές αντιδράσεις, το ερώτημα των… τρισεκατομμυρίων για τις αγορές είναι αν θα σχηματισθεί το μέτωπο που ζήτησε ο Μακρόν κατά της Λεπέν στον δεύτερο γύρο, ώστε να ανακοπεί η άνοδός της στην εξουσία.
Προς το παρόν, η αριστερή συμμαχία και το κόμμα του Μακρόν, ο οποίος έχει συγκρουσθεί σκληρά με τον ακροαριστερό ηγέτη Μελανσόν, φαίνεται να συμφωνούν στην ανάγκη να κοπεί ο δρόμος της Λεπέν προς την εξουσία, αλλά θα χρειασθούν και άλλες διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία για τη στάση τους στον δεύτερο γύρο. Οι Ρεπουμπλικάνοι, παρότι ιστορικά βρίσκονται απέναντι στην ακροδεξιά, δεν θα μπουν στο κοινό μέτωπο κατά της Λεπέν.
Το «καλό» σενάριο της ανακοπής του δρόμου της Λεπέν προς την εξουσία, πάντως, απλώς θα απέτρεπε τα (πολύ) χειρότερα, όμως δεν οδηγεί και στη λύση του πολιτικού δράματος. Σε αυτή την περίπτωση, κανένα κόμμα δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα περάσει μια περίοδο ακυβερνησίας, χωρίς να είναι σαφές ποια πολιτική θα ακολουθήσει στα βασικά θέματα της οικονομίας το κυβερνητικό σχήμα που τελικά θα δημιουργηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εύχονται όλοι οι αναλυτές είναι να μην οδηγήσει η πολιτική κρίση της Γαλλίας σε μια κρίση της ευρωζώνης, κάτι που θα συνέβαινε εάν μια κυβέρνηση Λεπέν εφάρμοζε ένα λαϊκίστικο οικονομικό πρόγραμμα, με μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση ΦΠΑ και άλλες παρεμβάσεις με απαγορευτικό δημοσιονομικό κόστος.
Αν αυτό συνέβαινε, ούτε καν το πρόγραμμα στήριξης από την ΕΚΤ με αγορές ομολόγων θα μπορούσε να εφαρμοσθεί για τη Γαλλία, για να αποτραπεί μια επίθεση της αγοράς στη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, αφού και αυτό το πρόγραμμα έχει ως βασική προϋπόθεση τον σεβασμό των οικονομικών κανόνων της Ευρώπης και την υλοποίηση προγράμματος προσαρμογής. Η Γαλλία, όπως λένε αναλυτές, είναι μεν “too big to fail” («πολύ μεγάλη για να αφεθεί να καταρρεύσει»), αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο εργαλεία πολιτικής για να διασωθεί, εάν η κυβέρνηση της αποφασίσει να εφαρμόσει μια καταστροφική οικονομική πολιτική και να έλθει σε σύγκρουση με την Ευρώπη.
Αυτοί οι φόβοι προκάλεσαν την Παρασκευή ένα προεκλογικό sell-off των γαλλικών ομολόγων και το spread από τα γερμανικά δεκαετή άνοιξε στις 85 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012 και τις σκοτεινές εποχές της κρίσης στην ευρωζώνη. Αναλυτής που μίλησε στο Reuters τόνισε ότι δυσκολεύεται να βρει ένα λόγο για να ανακάμψουν τα γαλλικά ομόλογα από σήμερα.