Αντιστροφή του θετικού κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις ανησυχίες για την επιτοκιακή πολιτική της Fed να επιστρέφουν, μετά και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση. Παράλληλα είναι φυσιολογική μία διόρθωση αρκετών διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών, μετά το ράλι των τελευταίων μηνών που έχει οδηγήσει αρκετούς είτε σε ιστορικά είτε σε πολυετή υψηλά.
Ανάλογες οι τάσεις στην εγχώρια αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις και κυρίως μετά την κατάκτηση των 1.500 μονάδων, με ενδείξεις και κόπωσης όπως υποδεικνύει και η πορεία της αξίας των συναλλαγών, ενώ η εύρεση ενός καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδο το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτελεί το βασικό ζητούμενο. Αρνητική επίδραση στην πορεία του Γενικού Δείκτη είχα και τα placement των Mytilineos και Jumbo που αφαίρεσαν μέρος της ρευστότητας που θα μπορούσε να διοχετευθεί στο ταμπλό.
Πτωτικό ξεκίνημα υποδεικνύουν τα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης μετά τη χθεσινή υποχώρηση της Wall Street, ενώ ανάλογες πιέσεις δέχθηκαν και οι κορυφαίες ασιατικές αγορές. Απώλειες 0,21% εμφανίζει ο DAX, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,33% και τον CAC 40 να έχει πτώση 0,15%.
«Βουτιά» για τη Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση με τη Fed να αφαιρεί από την αγορά τη θετική επίδραση που είχε η εκτόξευση των μεγεθών α' τριμήνου της Nvidia. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones υποχώρησε 1,53% στις 39.065,26, με τον S&P 500 έχει απώλειες 0,73%, στις 5.268,17 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ακολούθησε καλύτερη πορεία αν και με πτώση 0,39%, στις 16.736,03.
Σταθεροποιητικά, πάντως, κινούνται τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει πτώση μόλις 0,01%, ενώ κέρδη 0,06% εμφανίζει ο S&P 500 και ο Nasdaq ενισχύεται οριακά 0,01%.