Έχοντας βγάλει δύο «βαριά» placement, αυτά των Jumbo και Mytilineos και εν μέσω πολλαπλών πακέτων και μετοχικών ανακατατάξεων σχεδόν καθημερινά, η χρηματιστηριακή αγορά χθες έκανε τον μικρότερο τζίρο από τα μέσα Απριλίου, κάτι που πρωτίστως οφείλεται στις τράπεζες, στις οποίες ανακόπηκαν απότομα οι πρωτοβουλίες, οδηγώντας τις συναλλαγές τους μόλις στα 28,8 εκατ. ευρώ, που είναι χαμηλό τριών μηνών.
Η αγορά, όπως έκανε και στις προηγούμενες κομβικές υπερβάσεις, των 1.400, 1.300 και 1.200 μονάδων, η κατοχύρωση των οποίων δεν ήταν εύκολη, έμεινε μόνο μία συνεδρίαση πάνω από το όριο ψυχολογίας των 1.500 μονάδων, επιβεβαιώνοντας ότι θα χρειαστεί περισσότερες δυνάμεις και καλύτερες συναλλαγές για μια πειστική κατοχύρωση αυτής της περιοχής.
Από τη μία υπάρχουν κάποια σημάδια κόπωσης, κάτι που αποτυπώνεται στο τζίρο, από την άλλη οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων αλλά και η κυοφορία deals και άλλων εξελίξεων, προσδίδουν νέο ενδιαφέρον στη χρηματιστηριακή διαδικασία, με σημαντικές επιλεκτικές αγορές, αλλά και ρευστοποιήσεις.
Χθες ξεχώρισαν με έμφαση μετοχές της βιομηχανίας, της ενέργειας και των υποδομών, όπως οι Viohalco, Cenergy Holdings, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Ελλάκτωρ, ενώ από την άλλη πλευρά καταγράφηκαν σημαντικές πιέσεις στις Quest Συμμετοχών και ElvalHalcor που υποχώρησαν κατά 4,03% και 3,79% αντίστοιχα, καθώς τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου δεν άρεσαν στην αγορά.
Στον όμιλο Viohalco υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκειται placement στη Cenergy Holdings, ενώ φαίνεται πως θα έχουμε εξελίξεις με επιχειρηματικές κινήσεις στην Αμερική. Η ΓΕΚ Τέρνα (+2,70%) αναμένει την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή, η Motor Oil (+2,66%) ετοιμάζεται να εξαγοράσει (και) την Ηλέκτωρ εμπλουτίζοντας σημαντικά το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της.
Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει εντελώς φυσιογνωμία, με αλλεπάλληλες στρατηγικές εξαγορές όπως τις ΕΛΤΕΧ Άνεμος, VERD (πράσινο λάδι), την Thalis E.S. (διαχείριση στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων κ.α.) και την Unagi A.E. και τώρα την Ηλέκτωρ.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται placement και στην HelleniQ Energy συνδυαστικά από τον όμιλο Λάτση και το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ για αργότερα, φαίνεται πως υπάρχει η σκέψη από το Ταμείο για διάθεση μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Φαίνεται λοιπόν πως η αγορά θα συνεχίσει με τα placements, επιβεβαιώνοντας ότι τα ελληνικά assets έχουν έρθει στο προσκήνιο και είναι ελκυστικά προς το διεθνές επενδυτικό χρήμα. Σε αυτό, να σημειώσουμε και τη μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο της πληροφορικής, αλλά και τις εξαγορές σημαντικών ποσοστών σε εταιρείες που ανήκουν στην Εναλλακτική Αγορά όπως Foodlink, Doppler κ.α., την ώρα που οι Performance Technologies και Real Consulting ετοιμάζονται να μεταπηδήσουν στην Κύρια Αγορά, ακολουθώντας τα χνάρια των Entersoft και Epsilon Net που έκαναν την ίδια διαδρομή το 2020.
Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα η αγορά με φόντο τη σημαντική πτώση στη Wall Street χθες το βράδυ, πάντα σε συνάρτηση με το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Πάντως, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά κράτησε το όριο των 1.480 μονάδων αν και στις δύο κινήθηκε ενδοσυνεδριακά χαμηλότερα. Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε πάνω από τις 1.481 μονάδες, που σύμφωνα με τους αναλυτές της Fast Finance ΑΕΠΕΥ είναι η κοντινή στήριξη στην παρούσα φάση, ενώ αν «σπάσει» αυτή η περιοχή, τότε μπορεί ο Γ.Δ. να δοκιμάσει τις 1.467 μονάδες.
Πάντως, είτε στις πτωτικές, είτε στις ανοδικές συνεδριάσεις, στο ευρύτερο ταμπλό υπάρχουν έντονες αψιμαχίες αγοραστών – πωλητών, κάτι που φέρνει μεικτή εικόνα ανοδικών και πτωτικών μετοχών, όπως έγινε χθες που ο συσχετισμός ήταν στις 57-69 αντίστοιχα.
Μεγάλη πτώση στη Wall Street
Χθες, καταγράφηκε μεγάλη πτώση στη Wall Street και κυρίως στον Dow Jones που υποχώρησε άνω των 600 μονάδων, έχοντας τη μεγαλύτερη πτώση όχι μόνο του 2024, αλλά των τελευταίων 14 μηνών, από τις 22 Μαρτίου 2023. Παρά τα ιλιγγιώδη κέρδη που παρουσίασε η «βασίλισσα» της τεχνητής νοημοσύνης Nvidia, κοντά στα 15 δισ. δολάρια, κλείνοντας με άνοδο άνω του 9%, καταγράφηκε ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ και άρα την προοπτική να μην μειωθούν φέτος τα επιτόκια από τη Fed.
Παράλληλα, η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα του κόσμου, η JP Morgan δημοσίευσε μια έκθεση που έφερε προβληματισμό, με εκτιμήσεις για «βουτιά» του S&P 500 σε ένα σενάριο μακροοικονομικής αστάθειας. Εντός αυτού του του κλίματος και δεδομένου ότι η Wall Street ήταν φορτωμένη με κέρδη, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 605,78 μονάδες ή 1,53% πέφτοντας στις 39.065,26 μονάδες, με τον S&P 500 να χάνει 39,17 μονάδες ή 0,74%, στις 5.267,84 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε επίσης απώλειες 65,51 μονάδων ή 0,39%, στις 16.736,03 μονάδες.