ΓΔ: 1407.03 -0.97% Τζίρος: 71.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ο πόλεμος για τον χαλκό: Το άλμα τιμών και το έλλειμμα στην παραγωγή

Ενώ εκτινάσσεται η ζήτηση χαλκού λόγω των νέων τάσεων στην οικονομία, η παραγωγή παραμένει χαμηλά και οι επενδύσεις σε ορυχεία υποτονικές. Η BHP θέλει την παγκόσμια κυριαρχία με την εξαγορά της Anglo American.

Σε σίριαλ με πολλά επεισόδια έχει μετατραπεί η προσπάθεια της BHP Billiton να εξαγοράσει την Anglo American, η οποία εξακολουθεί να αντιστέκεται, ώστε να γίνει κυρίαρχος παίκτης στην παγκόσμια αγορά χαλκού. Ο χαλκός είναι αυτή την περίοδο το μέταλλο που προσελκύει έντονο ενδιαφέρον, με τη διεθνή τιμή του να έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 10.000 δολάρια/ουγκιά, καθώς στην παγκόσμια αγορά καταγράφεται σοβαρό έλλειμμα παραγωγής και επενδύσεων σε ορυχεία.

Όλοι οι μεγάλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μετάλλων θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή χαλκού για να επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση στα ηλεκτρικά οχήματα, τις υποδομές δικτύου και τα κέντρα δεδομένων. Εάν η Anglo American εξαγοραστεί από την BHP θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού παγκοσμίως, έχοντας στον έλεγχό της το 10% της παγκόσμιας αγοράς. Αυτό θα άλλαζε τους συσχετισμούς στην κορυφή της αγοράς, αλλά δεν θα έλυνε ως δια μαγείας το πρόβλημα της ανεπαρκούς παραγωγής.

Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν, όλα δείχνουν ότι η παραγωγή από τα υπάρχοντα ορυχεία θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια και οι εταιρείες θα πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2025 και 2032 προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες εφοδιασμού του κλάδου, σύμφωνα με την CRU Group.

Ο χαλκός μοιάζει με τον τελευταίο εναπομείναντα κίνδυνο εφοδιασμού για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ το πρόβλημα της προσφοράς είναι αυτό που έχει τροφοδοτήσει το ράλι του μετάλλου, με διψήφια ποσοστά ανόδου από την αρχή του έτους για την τιμή του. Σε αντίθεση με την τελευταία φορά που οι τιμές έφτασαν τα 10.000 δολάρια, η ζήτηση χαλκού είναι σχετικά σταθερή, τουλάχιστον προς το παρόν και η φυσική αγορά έχει αρκετά καλό εφοδιασμό. Όμως η άνοδος η άνοδος τροφοδοτείται από τους επενδυτές που στοιχηματίζουν σε επικείμενες ελλείψεις και την προσδοκία ότι τα στελέχη των ορυχείων και οι μέτοχοί τους δεν είναι έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν και να κατασκευάσουν αρκετά νέα έργα - και θα προτιμούσαν αντί αυτού να εξαγοράσουν τους αντιπάλους τους.

Οι λόγοι πίσω από την υποεπένδυση δεν είναι καινούργιοι, αλλά με τον καιρό καθίσταται πιο δυσχερείς: τα κοιτάσματα υψηλής ποιότητας είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν, το ίδιο και η χρηματοδότηση για τους μικρότερους ομίλους, ενώ παράλληλα υπάρξει μία πραγματική εκτόξευση κοινωνικών αλλά και οικολογικών αντιδράσεων έναντι έργων εξόρυξης. 

Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της βιομηχανίας χαλκού Cesco Week τον Απρίλιο, η επικεφαλής της στρατηγικής της BHP για το χαλκό και την ποτάσα Λ. Ούιτον, παρουσίασε τις αιτίες για τις οποίες η εξόρυξη του μετάλλου έχει καταστεί όλο και πιο δύσκολη. Όπως είπε υπήρξε μεγάλη στήριξη σε παλιά ορυχεία, των οποίων η περιεκτικότητα όλο και μειώνεται, ενώ την ίδια ώρα η πρόκληση να καλυφθεί η προσφορά γίνεται όλο και πιο έντονη. 

Ενώ η αγορά χαλκού είναι σχετικά καλά εφοδιασμένη προς το παρόν, οι αναλυτές και ένα αυξανόμενο πλήθος hedge funds είναι όλο και πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές, πιστεύοντας ότι έχει τη δυνατότητα να σημειώσει ράλι σε πρωτοφανή επίπεδα τα επόμενα χρόνια, καθώς η αγορά αντιμετωπίζει αυξανόμενες ελλείψεις.

Μια βασική πρόκληση είναι ότι τα νέα ορυχεία χρειάζονται χρόνια και συχνά δεκαετίες για να αναπτυχθούν και έτσι οι αποφάσεις πρέπει να υπολογίζονται με βάση το κατά πόσον οι τιμές του χαλκού στο μέλλον θα δικαιολογήσουν την επένδυση. Σύμφωνα με την BlackRock World Mining Fund για να δικαιολογηθεί μία επένδυση σε ένα νέο ορυχείο η τιμή του μετάλλου θα πρέπει να φθάσει στα 12.000 δολάρια και ως εκ τούτου οι χρηματοδότες τότε θα είναι έτοιμοι να «ρίξουν» τα κεφάλαιά τους σε ανάλογα projects. 

Το πρόβλημα χρηματοδότησης γίνεται πιο δύσκολο καθώς έχουν «μαζέψει» τα περιθώρια και στην κινεζική αγορά, με τους κινεζικούς ομίλους να αντιστοιχούν στο 40% της παγκόσμιας προσφοράς την τελευταία 10ετία, ένα ποσοστό που εκτιμάται από την McKinsey ότι την επόμενη 5ετία θα υποχωρήσει στο 16%. 

Οι μαζικές κινεζικές επενδύσεις σε μεταλλεία εκτός της κινεζικής επικράτειας έχουν ήδη ανατρέψει τις αγορές βασικών μετάλλων μπαταρίας, όπως το νικέλιο, το λίθιο και το κοβάλτιο, ωθώντας τα όλα σε πλεονάσματα. Ο χαλκός είναι επίσης βασικό συστατικό στις μπαταρίες και τους κινητήρες των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά η παγκόσμια αγορά είναι τόσο μεγάλη που η Κίνα δεν θα μπορέσει να λύσει μόνη της την πρόκληση του εφοδιασμού της βιομηχανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Καυτό καλοκαίρι στις αγορές εμπορευμάτων, έρχεται πίεση στον πληθωρισμό

Το καλοκαίρι του 2024 προβλέπεται ότι θα είναι το πιο θερμό στην ιστορία. Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν να φέρουν νέα άνοδο των τιμών βασικών εμπορευμάτων, από το φυσικό αέριο έως τα αγροτικά προϊόντα.
ΑΓΟΡΕΣ

Το κακάο σε διεθνή έλλειψη: Άλμα τιμών 200% και... μικρότερες σοκολάτες

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν πλήξει τις καλλιέργειες και οδηγούν σε συνεχές ράλι τιμών. Οι βιομηχανίες αντιδρούν, μειώνοντας την ποσότητα των γλυκισμάτων σε πιο φανταχτερές συσκευασίες και με διατήρηση των ίδιων τιμών.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι traders με τα ρομπότ που... τρέλαναν τις διεθνείς τιμές πετρελαίου

Τεράστιους τζίρους καθημερινά κάνουν οι επενδυτικές εταιρείες που χρησιμοποιούν αλγόριθμους για τη διαπραγμάτευση εμπορευμάτων και γίνονται κυρίαρχοι στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, προκαλώντας μεγάλες διακυμάνσεις.
Xrisos, Agores, Gold
ΑΓΟΡΕΣ

«Έκρηξη» για τον χρυσό το 2024 αναμένουν οι αναλυτές έως τα 2.500 δολ.

Η διακοπή στις αυξήσεις επιτοκίων, οι φόβοι για ύφεση σε κάποιες οικονομίες αλλά και η ανθεκτικότητα της ζήτησης κοσμημάτων από χώρες όπως η Κίνα βασικοί παράγοντες στήριξης για το πολύτιμο μέταλλο.