Πυκνά σύννεφα καλύπτουν και πάλι τον ορίζοντα των χρηματιστηρίων διεθνώς, καθώς οι επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού στην Κίνα αρχίζουν να αποκρυσταλλώνονται και στα οικονομικά μεγέθη κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων, όπως η Apple, που προειδοποίησε σήμερα, εντελώς απροσδόκητα, ότι δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της για το β’ τρίμηνο λόγω της επιδημίας, στόχοι που είχαν ανακοινωθεί μόλις πριν από τρεις εβδομάδες.
Η διεθνής αναστάτωση δεν αφήνει ανεπηρέαστο το Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει κατά 0,50% περίπου, χαμηλότερα από τις 915 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει και σήμερα χειρότερη απόδοση από το μέσο όρο της αγοράς, χάνοντας περίπου 1,30%. Αυξημένες είναι οι συναλλαγές, που χθες είχαν επηρεασθεί από την αργία στις ΗΠΑ, πλησιάζοντας τα 30 εκατ. ευρώ μετά τις 15.00.
Η μετοχή της Apple στην Φρανφκούρτη έφθασε να χάνει έως και 6%, ενώ στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Νέας Υόρκης, περίπου μια ώρα πριν το άνοιγμα της αγοράς μετά και τη χθεσινή αργία για την Ημέρα του Προέδρου, έχανε περίπου 3%. Το άνοιγμα των συναλλαγών αναμένεται να φέρει τους δείκτες αρκετά χαμηλότερα, καθώς τα futures του Nasdaq, που επηρεάζονται από την Apple περισσότερο, υποχωρούσαν κατά 0,60% περίπου και του S&P 500 κατά 0,50%. Στην Ευρώπη, οι απώλειες του Dax έφθαναν γύρω στις 15.00 στο 0,80%, του FTSE 100 στο 0,90%, του CAC σε 0,50%, ενώ ο ευρύς δείκτης Stoxx 600 έχανε περίπου 0,50%.
Η Apple, η τεχνολογική εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι τα έσοδά της το β’ τρίμηνο δεν θα φθάσουν στο στόχο που είχε ανακοινώσει πρόσφατα, εξαιτίας της επιδημίας στην Κίνα, που έχει επιβραδύνει την παραγωγή της στη χώρα και έχει συμπιέσει τη ζήτηση για τα προϊόντα της. Μάλιστα, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί, η Apple δεν αλλάζει ακόμη το στόχο για πωλήσεις 63 – 67 δισ. δολ. το β’ τρίμηνο, κάτι που προδιαθέτει τους επενδυτές για νέες δυσάρεστες εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον.
Αναλυτές της Danske Bank, εξάγοντας ευρύτερα συμπεράσματα από τις ανακοινώσεις της Apple, τονίζουν ότι η παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς της τεχνολογικής βιομηχανίας δέχεται πλήγματα από την επιβράδυνση της παραγωγής στην Κίνα και οι επενδυτές στα χρηματιστήρια θα πρέπει να είναι έτοιμοι και για άλλα, δυσάρεστα νέα.
Οι κακές ειδήσεις από την Κίνα δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες σχετικές ανακοινώσεις, ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας αυξήθηκε σε 1.868, ανάμεσά τους ένας από τους κορυφαίους γιατρούς στην περιφέρεια της Γουχάν, ενώ ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί ξεπερνά τα 73.000.
Ο οίκος Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, από το 5,,8% στο 5,2% για το 2020, επικαλούμενος τις επιπτώσεις της επιδημίας. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, θα πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Οι δυσμενείς προβλέψεις για την ανάπτυξη προκάλεσαν νέα μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 1,8%, στα 51 δολ. το βαρέλι, και το μπρεντ να χάνει 2,1%, υποχωρώντας στα 56 δολ. Ανοδικά κινείται ο χρυσός, ως ασφαλές καταφύγιο, κερδίζοντας στην προθεσμιακή αγορά 0,3%, στα 1.590 δολ./ουγκιά, ενώ οι φόβοι για την ανάπτυξη πιέζουν το ευρώ, που υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 1,09 δολ., δηλαδή κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα για περισσότερα από δύο χρόνια.