ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αναζητά καταλύτη για την ανοδική αντίδραση

Η απώλεια συγκεκριμένων τεχνικών δεδομένων καθιστά αρκετά εύθραυστες τις ισορροπίες στην εγχώρια αγορά, με το διεθνές κλίμα να φαίνεται ότι σταθεροποιείται.

Η σταδιακή επιστροφή της ηρεμίας στις διεθνείς αγορές, με το γεωπολιτικό ρίσκο όμως να παραμένει στο «κόκκινο» είναι το πρώτο ζητούμενο για τους επενδυτές και φυσικά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι έδρασε ως προπομπός της πτώσης σε διεθνές επίπεδο. 

Με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 5,4% από τα υψηλά 13 ετών στις αρχές Μαρτίου, η εγχώρια αγορά αναζητά τον κατάλληλο καταλύτη που θα τη βοηθήσει να αντιδράσει ανοδικά, με τα μηνύματα, πάντως, από την πλευρά των εισηγμένων να παραμένουν θετικά κυρίως σε επίπεδο κερδοφορίας. 

Το κλίμα διεθνώς μοιάζει να προχωρά σε εκτόνωση, με τα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης να κινούνται, μεν, πτωτικά αλλά σε καμία περίπτωση με την ένταση που καταγράφηκε στη χθεσινή συνεδρίαση. Απώλειες μόλις 0,18% εμφανίζει ο DAX, ενώ θετική είναι η εικόνα για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να παραμένει πρακτικά αμετάβλητος στο -0,03%. 

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της η αμερικανική αγορά κατόρθωσε να περιορίσει σημαντικά τις απώλειές της, ενώ το Dow Jones έκλεισε σε θετικό έδαφος. Πιο αναλυτικά, ο Dow Jones ενισχύθηκε  0,17% και έκλεισε στις 37.798,97 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 0,21% στις 5.051,41 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 0,12% στις 15.865,12 μονάδες.

Σημαντικής βαρύτητας οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, o οποίος υποστήριξε ότι τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν πως η Federal Reserve χρειάζεται περισσότερο χρόνο πριν μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια. «Τα τελευταία στοιχεία είναι ξεκάθαρο πως δεν μας έδωσαν περισσότερη εμπιστοσύνη [ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνει προς τον στόχο του 2%] και αντίθετα δείχνουν πως είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερο από το αναμενόμενο για να πετύχουμε αυτή την εμπιστοσύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Σερί ανακοινώσεων σήμερα εταιρικών μεγεθών, όπου ξεχωρίζουν αυτά των Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΘ και Lamda Development.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*