ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Δεν άντεξε στις πιέσεις των πωλητών το ΧΑ, εκ νέου στο «κόκκινο»

Δεν κράτησε η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στην αγορά, με πιέσεις σε ευρύ φάσμα μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τους αγοραστές να παραμένουν στο περιθώριο.

Δεν είχε τελικά διάρκεια η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για την αγορά, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να παραδίδεται εκ νέου στη διάθεση ρευστοποιήσεων, η οποία διαχέεται σε αρκετές μετοχές κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. 

Το ΧΑ συνεχίζει να ακολουθεί πορεία αντίθετη με αυτή των ευρωπαϊκών αγορών, εμφανίζοντας για μία ακόμη συνεδρίαση σημάδια εσωστρέφειας, σε μία ημέρα που οι βασικοί δείκτες της Ευρώπης κινούνται έστω και ήπια ανοδικά με τον DAX να ενισχύεται 0,12%, ενώ καλύτερη πορεία υποδεικνύουν τα futures για τη Wall Street, όπου ο S&P 500 εμφανίζει κέρδη 0,30%. 

Η αρχική θετική εικόνα για τον Γενικό Δείκτη άρχισε σταδιακά να σβήνει λίγο μετά τις 12.30, με το υψηλό ημέρας να είναι στις 1.394,08 μονάδες (+0,75%), με τους πωλητές να «παίρνουν κεφάλι» για μία ακόμη συνεδρίαση με αποτέλεσμα στις 14:12 να βρίσκεται στο 0,38% και τις 1.378,38 μονάδες. Σε σχετικά καλά επίπεδα η αξία των συναλλαγών που φθάνει στα 59,4 εκατ. ευρώ, ενώ υπερτερούν οι πτωτικές μετοχές στις 67 έναντι 56 που ενισχύονται. Πτώση 0,35% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει απώλειες 0,58%. 

Πτωτική πορεία και για τον τραπεζικό δείκτη με υποχώρηση 0,41%. Ξεχωρίζει ανοδικά η Alpha Bank με κέρδη 0,38%, αλλά με μεγάλο «μάζεμά» τους καθώς ενδοσυνεδριακά έφθασε να ενισχύεται άνω του +2%. Πτώση 0,37% για τη Eurobank, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 1,16% και την Τράπεζα Πειραιώς να έχει απώλειες 0,22%. 

Συνεχίζουν να αντέχουν, αν και γι' αυτές υπάρχει περιορισμός ανόδου, στις πιέσεις οι μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ με κέρδη 0,89%, 0,56% και 0,07% αντίστοιχα. Εκ νέου σε πορεία πτώση η Coca-Cola HBC με απώλειες 0,85%, ενώ άνω του -2% οι απώλειες για την Quest και υψηλότερα του -1% υποχωρούν οι μετοχές των Motor Oil και Jumbo

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Κερδοφορία, Επενδύσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημάδια κόπωσης στην κερδοφορία των εισηγμένων στο πρώτο εξάμηνο

Η άνοδος της κερδοφορίας δεν χαρακτηρίζει πλέον το σύνολο της αγοράς όπως τα προηγούμενα χρόνια. Καθοριστική η επίδραση από την πτώση των κερδών των διυλιστηρίων. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*