ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Moody's: Ισχυρή και βιώσιμη η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών

Αν και εκτιμάται ότι το περιθώριο επιτοκίου για τους εταιρικούς πελάτες θα μειωθεί φέτος, αναμένεται ότι οι επιδόσεις των τραπεζών θα παραμείνουν ισχυρές, υποστηρίζοντας το πιστωτικό τους προφίλ και τις αξιολογήσεις τους.

Θετικές προοπτικές διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες και για το 2024, όπως αναφέρει σε report του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s και μάλιστα μόλις μία εβδομάδα πριν από την επίσημη αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου. 

Οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι και φέτος οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από μια αυξανόμενη και σχετικά φθηνή καταθετική βάση, καθώς και από νέες χορηγήσεις (κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα) σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία που έχει απομόχλευση σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Η χρηματοδότηση και το κόστος των ελληνικών τραπεζών από την αγορά είναι αρκετά περιορισμένα, δεδομένου του χαμηλού δείκτη δανείων προς καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα του τραπεζικού συστήματος, που ανέρχεται σε 61% τον Δεκέμβριο του 2023, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Σημειώνει ακόμη ότι όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η διαφορά επιτοκίου μεταξύ του σταθμισμένου μέσου επιτοκίου δανείων και του σταθμισμένου μέσου επιτοκίου καταθέσεων για τις τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Eurobank (Baa3/Ba1 θετικό), η Εθνική Τράπεζα (Baa3/Ba1 θετικό), Alpha Bank (Ba1/Ba2 θετικό), Τράπεζα Πειραιώς (Ba1/Ba2 θετικό), Παγκρήτια Τράπεζα (B2 θετικό και Attica Bank (B3 θετικό), παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα άνω του 5,6% τον Ιανουάριο. 

Το υψηλό περιθώριο υποδηλώνει ότι τα beta καταθέσεων - η μεταβολή του κόστους καταθέσεων σε σύγκριση με τη μεταβολή των επιτοκίων σε ευρώ - παραμένουν σχετικά χαμηλά, γεγονός που θα στηρίξει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM) και την κερδοφορία των τραπεζών το 2024. 

 

Ο οίκος αναμένει διατηρήσιμη ισχυρή κερδοφορία το 2024 και αυτός είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που στηρίζουν τις θετικές προοπτικές για τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών ως προς τις καταθέσεις και τις ανώτερες μη εξασφαλισμένες αξιολογήσεις. Το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο που χρέωσαν οι ελληνικές τράπεζες για νέα δάνεια τον Ιανουάριο ήταν 6,15%, ενώ το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο που κατέβαλαν για νέες καταθέσεις ήταν μόλις 0,53%, με αποτέλεσμα το σταθμισμένο μέσο επιτοκιακό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 5,62%. Το περιθώριο αυτό είναι σύμφωνο με το μέσο όρο των τραπεζών για το 2023, που είναι 5,63%, λόγω της ανόδου του Euribor τριών μηνών.

 

Τα αντίστοιχα μεγέθη για τα ανεξόφλητα δάνεια και τις καταθέσεις, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στις επιδόσεις των τραπεζών, ήταν 6,36% για τα δάνεια και 0,53% για τις καταθέσεις, δίνοντας ένα ακόμη υψηλότερο σταθμισμένο μέσο περιθώριο επιτοκίου 5,83% σε σύγκριση με το μέσο όρο 5,67% το 2023.

Αν και εκτιμάται ότι το περιθώριο επιτοκίου για τους εταιρικούς πελάτες, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των νέων και υφιστάμενων χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών, θα αμβλυνθεί φέτος, αναμένεται ότι οι επιδόσεις των τραπεζών θα παραμείνουν ισχυρές, υποστηρίζοντας το πιστωτικό τους προφίλ και τις αξιολογήσεις τους. Αυτή η προσδοκία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που στηρίζουν τη θετική προοπτική για τις αξιολογήσεις όλων των ελληνικών τραπεζών μετά την ισχυρή αναφερόμενη κερδοφορία το 2023.

Η αύξηση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων, ο περιορισμός του κόστους από το κλείσιμο υποκαταστημάτων και τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού και οι χαμηλότερες χρεώσεις για προβλέψεις επισφαλειών στήριξαν τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών το 2023. Επίσης, η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου αντανακλούσε την εξυγίανση των ισολογισμών μετά από σημαντικές τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων τα τελευταία δύο με τρία χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ