ΓΔ: 2053.4 -0.45% Τζίρος: 54.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:38:00
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

«Χαμηλή πτήση» του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις για τις μετοχές των Coca-Cola HBC, ΟΤΕ και Τρ. Πειραιώς, ενώ στον αντίποδα πολύ καλή πορεία ακολουθούν οι τίτλοι των Cenergy, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, Mytilineos και Aegean.

Στενό εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη, με τους επενδυτές να παραμένουν διστακτικοί και σε στάση αναμονής, σταθερά περιμένοντας τις λεπτομέρειες για το placement της Τράπεζας Πειραιώς και με πορεία υποαπόδοσης σε σύγκριση με τις αγορές της Ευρώπης. 

Η ήπια πορεία της αγοράς καταφθάνει μετά το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα της αγοράς που βοήθησε και στο να κλείσει τον Φεβρουάριο με σημαντικά κέρδη που ξεπέρασαν το 4%, ενώ το ΧΑ διατηρείται στην πρώτη 3άδα των αγορών με την ισχυρότερη πορεία για το α' δίμηνο του έτους, βάσει των στοιχείων της Deutsche Bank. 

Καλή η εικόνα για τις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την υποχώρηση χαμηλότερα του αναμενόμενου για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, με τον DAX να ενισχύεται 0,47%, ενώ ήπιες μεταβολές για τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,09%. 

Λίγο πάνω από τις έξι μονάδες η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη με το χαμηλό ημέρας στις 1.421,16 μονάδες (-0,25%) και το υψηλό στις 1.427,37 (+0,18%), ενώ στις 14:36 βρίσκεται στο -0,23% και τις 1.421,55 μονάδες. Στα 41,4 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με 67 μετοχές να ενισχύονται και 53 να υποχωρούν. Πτώση 0,30% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει καλύτερη εικόνα και να ενισχύεται 0,48%. 

Παραμένουν υπό πίεση οι τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 0,75%. Πτώση 0,89% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 0,31%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 0,64% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 1,47% χαμηλότερα. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν οι μετοχές των Cenergy, Viohalco και ΕΥΔΑΠ με κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του +1% κινούνται οι τίτλοι των Mytilineos και Aegean. Με θετικό βηματισμό και ο ΟΠΑΠ που ενισχύεται 0,71%. Στον αντίποδα πιέσεις δέχεται η Coca-Cola HBC στο -1,31%, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 1,07% και τη ΔΕΗ να εμφανίζει απώλειες 1,16%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Κερδοφορία, Επενδύσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημάδια κόπωσης στην κερδοφορία των εισηγμένων στο πρώτο εξάμηνο

Η άνοδος της κερδοφορίας δεν χαρακτηρίζει πλέον το σύνολο της αγοράς όπως τα προηγούμενα χρόνια. Καθοριστική η επίδραση από την πτώση των κερδών των διυλιστηρίων. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*