ΓΔ: 1406.15 0.33% Τζίρος: 51.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:39:25 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Οι προσδοκίες για τα κέρδη των εισηγμένων, το placement και το διεθνές ράλι

Το πρώτο δείγμα γραφής από τις ανακοινώσεις πέντε εταιρειών συντηρεί τις προσδοκίες για κέρδη - ρεκόρ το 2023, καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 19,5%. Ευφορία στις αγορές και αναμονή για το placement της Τρ. Πειραιώς.

Στην τελική ευθεία για το κομβικό placement της Τράπεζας Πειραιώς οδεύει πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο. Το placement θα γίνει στις αρχές Μαρτίου, με πιθανότερη ημερομηνία εκκίνησης την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαρτίου και αναμένεται να καθορίσει σημαντικά την τρέχουσα πορεία της αγοράς, αυξάνοντας το free float μιας μετοχής με μεγάλο αποτύπωμα στην αγορά και προσελκύοντας περισσότερους ποιοτικούς επενδυτές στο σύστημα.

Πλέον απέμειναν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις για τη λήξη του Φεβρουαρίου και του πρώτου διμήνου, με τα πρόσημα στο σύνολο της αγοράς να είναι θετικά ως επί το πλείστον, έστω και αν τις δύο τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται εμφανής κόπωση, την ώρα που διεθνώς εξελίσσεται ισχυρότατο ράλι με αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά για σημαντικούς δείκτες.

Παρά την κόπωση, είναι αξιοσημείωτες οι αντοχές που δείχνει η αγορά στα υψηλά της, βρίσκοντας διαρκώς νέες στηρίξεις από διαφορετικούς πρωταγωνιστές, κυρίως από μετοχές της πραγματικής οικονομίας που εναλλάσσονται διαρκώς στην προτίμηση των επενδυτών. Ένα από τα νέα στοιχήματα της αγοράς πλέον είναι αν και κατά πόσο τα μεγέθη της περυσινής χρήσης θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τις αποτιμήσεις όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά το ράλι του 2023, αλλά και τα κέρδη του φετινού πρώτου διμήνου.

Το focus πλέον έχει στραφεί στις δημοσιεύσεις των εισηγμένων, ενώ τα πρώτα δείγματα είναι καλά, την ώρα που και αυτή την εβδομάδα έχουμε αρκετά αποτελέσματα. Όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, το ξεκίνημα της περιόδου δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2023 δείχνει ότι θα πάμε σε μια μεγάλη χρονιά κερδοφορίας για τις εισηγμένες εταιρείες.

Μετά την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2022, υπήρχε ένας προβληματισμός στην επενδυτική κοινότητα στο κατά πόσο είναι ικανές οι εισηγμένες, όχι να ξεπεράσουν, αλλά απλώς να επαναλάβουν ανάλογες επιδόσεις. Οι πρώτες πέντε ανακοινώσεις μεγεθών (Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Τράπεζα Πειραιώς και Coca Cola HBC) για τη χρήση του 2023 φέρνουν πολύ κοντά πλέον το ενδεχόμενο να δούμε μια ιστορικά υψηλή χρονιά.

Για τις πέντε εταιρείες που έχουμε δημοσιευμένα στοιχεία, η αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι 2,1%, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα 13,4% και η καθαρή κερδοφορία αυξημένη κατά 19,5%. Σε απόλυτα μεγέθη, τα λειτουργικά κέρδη βρίσκονται στα 4,4 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 2,95 δισ. ευρώ».

Αυτή την εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις μεγεθών, με εταιρείες που πλην της Helleniq Energy δεν ανήκουν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, όμως θα δώσουν στίγμα. Παράλληλα, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα εκκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομόλογου της Intralot στο Χ.Α., στο οποίο καταγράφηκε υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 1,55 φορές, ενώ την Πέμπτη, τελευταία ημέρα του μήνα, στο φινάλε της συνεδρίασης θα γίνουν οι προσαρμογές στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI.

Κρατάει τη ζώνη των 1.410 μονάδων το Χ.Α.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο επιβεβαίωσε την περιοχή των 1.400 – 1.410 μονάδων, αλλά αναρριχήθηκε ακόμη και πάνω από τις 1.430 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό της Πέμπτης), ενώ παρά το τελευταίο πτωτικό τριήμερο, κρατήθηκε πάνω από το όριο των 1.410 μονάδων.

Ένας από τους λόγους που υπάρχει κάποια κόπωση στην εισροή φρέσκων κεφαλαίων, είναι το γεγονός ότι η αγορά έχει βγάλει εις πέρας και άκρως επιτυχημένα τους τελευταίους μήνες projects που απαίτησαν πολύ μεγάλη ρευστότητα, όπως ήταν τα placements Εθνικής και Helleniq Energy, την ΑΜΚ της Intralot, τα ομόλογα της Τιτάν και της Ideal Holdings και τη δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών όπου σηκώθηκαν 738 εκατ. ευρώ.

Εύλογα, μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά όπως το Χ.Α., που έως πριν ελάχιστα χρόνια έκανε μέσους τζίρους από 40 έως 50 εκατ. ευρώ, είναι λογικό να χρειάζεται περίοδο προσαρμογής στη νέα τάξη πραγμάτων, παρουσιάζοντας και αρρυθμίες. Πάντως, η μέση συναλλακτική δραστηριότητα την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε στα 109,453 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος τζίρος των πρώτων δύο μηνών του 2024 είναι στα 112,7 εκατ. ευρώ.

Πλέον, τον μήνα Φεβρουάριο, ο Γενικός Δείκτης κρατάει κέρδη 3,35%, ο FTSE 25 είναι στο +3,20%, ο Mid Cap κερδίζει 3,78%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 4,25%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γ.Δ. καταγράφει άνοδο 9,29%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά +9,92%, ο Mid Cap +6,50% και ο τραπεζικός +16,09%. Μια συγκομιδή που ακόμα και μετά το ράλι των διεθνών αγορών, κρατάει το Χ.Α. στις πρώτες θέσεις.

Διεθνώς, λαμβάνει χώρα ένα πολύ μεγάλο πάρτι και μια (νέα) ευδαιμονία, εμφορούμενη από το καινούριο παγκόσμιο επενδυτικό και επιχειρησιακό στοίχημα, που λέγεται τεχνητή νοημοσύνη. Αν και λίγες εταιρείες προς το παρόν κάνουν έστω και μικρή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αντανακλαστικά σύσσωμος ο τεχνολογικός τομέας και ο κλάδος της πληροφορικής διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, έχει καλή πορεία από πλευράς μετοχικών αποδόσεων.

Με την αμερικανική Nvidia να έχει κερδίσει ήδη φέτος 60% και να μπαίνει στο κλαμπ των λίγων εταιρειών με αποτίμηση άνω των 2 τρισ. δολ., η ευφορία μεταδόθηκε στις διεθνείς αγορές. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε πάνω από 39.000 μονάδες και σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ σε ιστορικά υψηλά είναι και δείκτες όπως ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, ο γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC 40, ο Dow Jones, o S&P 500, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq απέχει πλέον ελάχιστα από το δικό του ρεκόρ.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σε χθεσινή του ανάλυση αναφέρεται στην αθόρυβη διόρθωση που κάνει η αγορά εδώ και πολλές συνεδριάσεις, χωρίς να επηρεάζεται η… βιτρίνα του Γενικού Δείκτη. Τονίζει ότι το χρηματιστήριο διανύει μία πολύ καλή περίοδο και τις όποιες διορθώσεις πρέπει να τις εκλαμβάνουμε θετικά.

Επίσης σημειώνει πως «οι αποτιμήσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων δικαιολογούνται εύκολα, παρόλα αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να μην δούμε και περιόδους διόρθωσης. Ακόμα και εποχικά να το δει κάποιος, όταν μία χρονιά ξεκινάει με τόσο σημαντικό ράλι είναι λογικό να υπάρξουν ρευστοποιήσεις μέχρις ότου η αγορά χωνέψει και βρει τις νέες ισορροπίες. Αν κάποιος παρατηρήσει μία προς μία τις μετοχές, θα καταλάβει πως ο Γενικός Δείκτης δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Η συντήρηση δυνάμεων στις υπερβολές είναι ό,τι καλύτερο για ένα χαρτοφυλάκιο, μιας και ακόμα και λάθος κίνηση να είναι πάντα θα έρθουν οι μέρες εκείνες που θα δώσουν ευκαιρίες».

Σύμφωνα με τον χρηματιστή, η μεγάλη εικόνα της αγοράς δείχνει ότι έχουμε μπροστά μας πολύ υψηλότερα επίπεδα, ακόμη και αν χρειαστεί να βγει διόρθωση. Τονίζει ότι είναι κομβικό το placement της Πειραιώς και μετά θα… ζυγιστούν διαθέσεις και ρευστότητες. «Ιδανικά η αγορά θα θέλαμε να διορθώσει περισσότερο πλάγια και σε χρόνο αν και πάντα κινείται με τον τρόπο που αυτή θέλει», τονίζει.

Τέλος, «αν και τα υπόλοιπα αποτελέσματα συνεχίσουν να είναι καλά και συντηρήσουν την αγορά, τότε θα κυλήσουμε καλά μέχρι και την λήξη των παραγώγων της 15ης Μαρτίου. Δύσκολα, ακόμα και διόρθωση να βγει, οι αγοραστές δεν θα καταφέρουν να έχουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στη λήξη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και το υπόλοιπο έτος θα προσφέρει δυνατές συγκινήσεις και κέρδη σε παλιούς και νέους συμμετέχοντες που λειτουργούν με γνώμονα την μελέτη, την στρατηγική και την λογική».

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «τεχνική ετυμηγορία πώλησης δεν έχουμε ακόμα, οι βασικοί κινητοί μέσοι εξασφαλίζουν ακόμα ικανό περιθώριο διόρθωσης και η συζήτηση για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα ξεκινήσει σε καθοδική διάσπαση των 1.380 μονάδων. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι η αργή κίνηση του Γενικού Δείκτη δείχνει να αφομοιώνει τις τιμές χωρίς κραδασμούς σβήνοντας τις συναλλαγές σε πτωτικές ημέρες ενώ παράλληλα αποκλιμακώνει τους ημερήσιους ταλαντωτές». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.