ΓΔ: 2057.56 -0.25% Τζίρος: 166.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:00
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

«Παγωμένες» επενδυτικές διαθέσεις και αξία συναλλαγών για το ΧΑ

Ξεχωρίζει ανοδικά η Τράπεζα Πειραιώς με κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% κινούνται οι τίτλοι των ΔΕΗ και Viohalco. Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, πέριξ των 1.350 μονάδων ο Γεν. Δείκτης.

Οι χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες ως φαίνεται επηρεάζουν και τις διαθέσεις των επενδυτών στην εγχώρια αγορά,  με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πέριξ του επιπέδου των 1.350 μονάδων και τη δραστηριότητα, κάτι που αποδεικνύει και ο τζίρος, να είναι μάλλον υποτονική. 

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κινείται τόσο η Ευρώπη όσο και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street. Κέρδη 0,14% για τον DAX, με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat να επιβεβαιώνουν ότι η γερμανική οικονομία ήταν το «βαρίδι» της ευρωζώνης το 2024, αν και η ζώνη του ευρώ κατόρθωσε να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 0,5% το περασμένο έτος. Ήπιες οι μεταβολές και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο -0,16%. 

Ο Γενικός Δείκτης έχει εύρος διακύμανσης λίγο πάνω από τις 6 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας στις 1.346,76 μονάδες (-0,31%), ενώ στις 13:43 έχει οριακά κέρδη 0,09% στις 1.352,10 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να βρίσκεται μόλις στα 36,3 εκατ. ευρώ, ενώ 62 μετοχές κινούνται ανοδικά, έναντι 57 που υποχωρούν. Κέρδη 0,07% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει ανάλογη εικόνα και να ενισχύεται 0,02%. 

Στο +0,15% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να έχει κέρδη 0,35%, τη Eurobank να υποχωρεί 0,09%, την Εθνική Τράπεζα  να αποδυναμώνεται 1,02% και την Τράπεζα Πειραιώς να έχει άνοδο 2,87%. Στο επίκεντρο των αναλυτών σταθερά οι τραπεζικές μετοχές, που κέντρισαν το ενδιαφέρον και το πρόσφατο road show της JP Morgan, με τις βασικές ερωτήσεις να αφορούν τις προοπτικές κερδοφορίας, την καταβολή μερισμάτων αλλά και την πορεία των χορηγήσεων. Παράλληλα σε αναβάθμιση των τιμών - στόχων για Alpha, ETE και Eurobank προχωρά σε νέα έκθεσή της η Piraeus Sec., αναβαθμίζοντας παράλληλα και την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή. 

Ξεχωρίζει ανοδικά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η ΔΕΗ με κέρδη 1,33%, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και η Viohalco με άνοδο 1,27%. Αρνητικό γύρισμα και απώλειες 0,18% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να διατηρεί το θετικό πρόσημο στο +0,23%, τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 0,99%, ενώ απώλειες 0,21% έχει η Mytilineos

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στην νέα έκδοση του 10ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ, κάτι που αποδεικνύει και το γεγονός ότι οι προσφορές έχουν ξεπεράσει το επίπεδο των 30 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι η άντληση ποσού από 3 έως 3,5 δισ. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Κερδοφορία, Επενδύσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημάδια κόπωσης στην κερδοφορία των εισηγμένων στο πρώτο εξάμηνο

Η άνοδος της κερδοφορίας δεν χαρακτηρίζει πλέον το σύνολο της αγοράς όπως τα προηγούμενα χρόνια. Καθοριστική η επίδραση από την πτώση των κερδών των διυλιστηρίων. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*