ΓΔ: 2057.56 -0.25% Τζίρος: 166.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shuttestock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: «Πλώρη» για νέα υψηλά με το βλέμμα σε Ν. Υόρκη

Στο road show της JP Morgan το οποίο ξεκινά αύριο στη Νέα Υόρκη παραμένει επικεντρωμένη η προσοχή των επενδυτών, με τον Γεν. Δείκτη να στοχεύει σε νέα επίπεδα.

Σε υψηλά 10ετίας η εγχώρια αγορά, με εναλλαγές πρωταγωνιστών ανά συνεδρίαση και αρκετές εισηγμένες να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, εν αναμονή και του διήμερου road show της JP Morgan στη Νέα Υόρκη στις 25 και 26 Ιανουαρίου. 

Στο επίκεντρο αναμένεται ότι θα παραμείνουν οι τίτλοι τόσο της ΔΕΗ, μετά την ανακοίνωση του νέου επιχειρηματικού πλάνου, με την επιχείρηση να στοχεύει EBITDA 2,3 δισ. ευρώ έως το 2026, όσο και της Τράπεζας Πειραιώς εν αναμονή του placement από το ΤΧΣ, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι κάτι παραπάνω από υψηλό. 

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και κυρίως στη Wall Street, όπου χθες ο S&P 500 κατέκτησε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα που συντηρεί τις ανοδικές τάσεις και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση καταγράφεται μία «μάχη» αγοραστών - πωλητών, την οποία, μέχρι στιγμής κερδίζουν οι πρώτοι. 

Ανοδικές διαθέσεις καταγράφονται στα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να έχει κέρδη 0,66%, ενώ σε καλή πορεία κινούνται και τα futures της Wall Street, όπου ο S&P 500 ενισχύεται 0,31%. Στη χθεσινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς ο S&P 500 κατέκτησε το τρίτο διαδοχικό του ιστορικό υψηλό, καθώς ενισχύθηκε 0,19% και διαμορφώθηκε στις 4.864,60 μονάδες. Αντίθετα πτώση 0,25% εμφάνισε ο Dow Jones στις 37.905,45 μονάδες, ενώ ο Nasdaq είχε άνοδο 0,43% στις 15.425,94 μονάδες.  

Παράλληλα σε έκθεσή του το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία θα φθάσει φέτος στο 2,1%, τονίζοντας ότι οι τράπεζες είναι ανθεκτικές, καθώς η ποιότητα του ενεργητικού βελτιώθηκε περαιτέρω με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται κάτω από το 5% στις συστημικά σημαντικές τράπεζες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Κερδοφορία, Επενδύσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημάδια κόπωσης στην κερδοφορία των εισηγμένων στο πρώτο εξάμηνο

Η άνοδος της κερδοφορίας δεν χαρακτηρίζει πλέον το σύνολο της αγοράς όπως τα προηγούμενα χρόνια. Καθοριστική η επίδραση από την πτώση των κερδών των διυλιστηρίων. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*