ΓΔ: 2057.56 -0.25% Τζίρος: 166.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μετοχές και αγορά χρήματος
Πηγή: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Συντήρηση δυνάμεων και τάση από το εξωτερικό

Η ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ καθορίζει τις τάσεις όχι μόνο σε Ευρώπη και Wall Street αλλά και στην εγχώρια αγορά.

Επιστροφή σε ανοδική πορεία υποδεικνύουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, εν αναμονή και των στοιχείων, σήμερα για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις διαθέσεις των επενδυτών για το επόμενο διάστημα. 

Οι αναλυτές αναμένουν οριακή υποχώρηση του βασικού δείκτη πληθωρισμού και ήπια αύξηση για τον δομικό δείκτη στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τους αυτό θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σημαντικών ρευστοποιήσεων. 

Το μεγάλο στοίχημα των αγορών είναι ότι τόσο η Fed όσο και η EKT θα προχωρήσουν στις πρώτες μειώσεις επιτοκίων εντός του α' τριμήνου του 2024, παρά το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη των διοικήσεων των δύο τραπεζών έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να «παγώσουν» αυτήν την αισιοδοξία. 

Σημαντική άνοδο 0,60% εμφανίζουν τα futures για τον DAX, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,49%, ενώ καλύτερη εικόνα με κέρδη 0,80% εμφανίζει ο CAC 40. Ανοδικές τάσεις και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,25%. Καλή ήταν η εικόνα στη χθεσινή συνεδρίαση για την αμερικανική αγορά, καθώς ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 37.695 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κέρδισε 0,75% στις 14.969 μονάδες. Ο S&P 500 είχε άνοδο 0,57% στις 4.783 μονάδες. 

Η εγχώρια αγορά βρίσκεται και αυτή σε στάση αναμονής, με την τάση να καθορίζεται από το εξωτερικό, αν και στη χθεσινή συνεδρίαση παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις κατόρθωσε να κλείσει με θετικό πρόσημο και ο Γενικός Δείκτης παραμένει κοντά σε υψηλά αρκετών ετών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Κερδοφορία, Επενδύσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημάδια κόπωσης στην κερδοφορία των εισηγμένων στο πρώτο εξάμηνο

Η άνοδος της κερδοφορίας δεν χαρακτηρίζει πλέον το σύνολο της αγοράς όπως τα προηγούμενα χρόνια. Καθοριστική η επίδραση από την πτώση των κερδών των διυλιστηρίων. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*