ΓΔ: 2225.3 0.27% Τζίρος: 55.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:04:43
Φώτο: Shutterstock

Επενδυτική αυτοσυγκράτηση και ήπιες μεταβολές για το Χρηματιστήριο

Χωρίς «νεύρο» είτε από πλευράς πωλητών είτε από πλευράς αγοραστών η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει κοντά στο επίπεδο των 1.300 μονάδων.

Χωρίς μεγάλες εξάρσεις και διαπραγμάτευση σε στενό εύρος χαρακτηρίζει την προτελευταία συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2023, με το κλίμα να είναι ανάλογο και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές παραμένουν, σε μεγάλο ποσοστό, στο περιθώριο. 

Οριακές οι διακυμάνσεις για την Ευρώπη, με τον Stoxx 600 να παραμένει αμετάβλητος και κοντά στο υψηλό 23 μηνών, ενώ ήπια πτωτικά στο -0,02% κινείται ο DAX. Ανάλογο είναι το κλίμα και στα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον S&P 500 να ενισχύεται μόλις 0,02%. 

Ο Γενικός Δείκτης κινείται σε στενό εύρος και στις 11:40 βρίσκεται στο +0,11% και τις 1.294,64 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ 53 μετοχές κινούνται με άνοδο, έναντι 34 που εμφανίζουν απώλειες. Κέρδη 0,11% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,04% υψηλότερα. 

Στο % ο τραπεζικός δείκτης, καθώς η Alpha Bank ενισχύεται 0,26%, η Eurobank υποχωρεί 0,43%, η Εθνική Τράπεζα έχει απώλειες 0,44% και η Τράπεζα Πειραιώς κινείται 0,80% χαμηλότερα. 

Επικρατούν οι ανοδικές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με την Coca-Cola HBC να έχει κέρδη 0,76%, τον ΟΤΕ να έχει άνοδο 0,63% και τη ΔΕΗ να κινείται στο +0,63%. Αντίθετα απώλειες 0,19% εμφανίζει ο ΟΠΑΠ. Καλύτερη η εικόνα στη μέση κεφαλαιοποίηση, με Epsilon Net και Intracom να εμφανίζουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%. 

Το 2023 αποδείχθηκε ως ένα από τα καλύτερα έτη για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο με απόδοση 39% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη βρίσκεται στην 3η θέση των αποδόσεων παγκοσμίως πίσω από τον τεχνολογικό Nasdaq της Wall Street που ενισχύεται άνω του 40% και τον ρωσικό δείκτη ΜΟΕΧ, που βεβαίως, είναι ειδική περίπτωση.

Ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του έτους, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται σε ποσοστό 39,08%, ο FTSE 25 κερδίζει 38,60%, ο Mid Cap έχει άνοδο 58,98%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωτοστατεί στην άνοδο με +66,88%. Το 2023 αναβαθμίστηκε η εικόνα του χρηματιστηρίου, με σημαντική αύξηση των ημερήσιων συναλλαγών, πλουραλισμό στις επιλογές με διεύρυνση προς το μικρομεσαίο χώρο και απόκτηση βάθους που δεν είχε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο, Μετοχές, Αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πλήρη εξέλιξη το "January Effect" στο XA, δεκάδες μετοχές σε νέα υψηλά

Το λεγόμενο January Effect είναι σε πλήρη εξέλιξη στο Χρηματιστήριο και ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο +4,65% φτάνοντας σε νέα υψηλά 16ετίας. Πρωταγωνιστούν με +11,56% οι τράπεζες. 44 μετοχές έχουν δει τον Ιανουάριο νέα υψηλά.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα υψηλά 16 ετών το ΧΑ με τράπεζες και επιλεκτικές αγορές σε blue chips

Στις 2.219,59 μονάδες με άνοδο 0,59% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης δεχόμενος ώθηση από τις εκθέσεις των ξένων αναλυτών. Άλμα 8% για την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και κέρδη που ξεπέρασαν το 2% για Εθνική και Aktor.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν τη διασπορά τους στο Χρηματιστήριο

Συνολικά 13 εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν την ελεύθερη διασπορά των μετοχών μετά τον έλεγχο της ΕΧΑΕ, λαμβάνοντας επιπλέον παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Έξι εταιρείες έχουν βελτιώσει τη διασπορά.
Γραφήματα χρηματιστηρίου οθόνη
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Το μυστήριο των Μπαρμπάντος με πωλήσεις μετοχών 200 εκατ.

Το Μπαρμπάντος βρέθηκε απρόσμενα στην κορυφή των πωλητών του Χ.Α., με δύο κωδικούς να ρευστοποιούν μετοχές αξίας 193 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Πωλητές και τον Δεκέμβριο οι ξένοι επενδυτές.