Στην κορυφή του διεθνούς τραπεζικού στερεώματος τοποθετεί τη μετοχή της Alpha Bank, η Morgan Stanley, καθώς την εντάσσει στις 15 κυρίαρχες επιλογές της για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, ενώ διατηρεί τη σύσταση «overweight» για Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς και αυτή «equal weight» για τη Eurobank.
Ο αμερικανικός όμιλος τοποθετεί την Alpha Bank στην κατάταξη «Financials' Finest: Global Banks», δηλαδή στις κορυφαίες επιλογές της, μαζί με τις Banco Bradesco, Bank of Ningbo, CaixaBank, China Minsheng , CTBC Financial, ICICI Bank, ING Groep, JPMorgan Chase, Lloyds Banking, Μ&Τ Bank, Nu Holdings, Region Financial Corp, Sumitomo Mitui και Wells Fargo.
Οι κορυφαίες τραπεζικές επιλογές της Morgan Stanley σε διεθνές επίπεδο
Η τιμή – στόχος για την Alpha Bank είναι στα 2 ευρώ, δηλαδή με περιθώριο ανόδου 38% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα και σύσταση «overweight». Όπως υπογραμμίζει η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη P/BV στο 0,4x για το 2025 για έναν δείκτη αποδοτικότητας ROTE στο 10,4%, έχοντας υποτιμηθεί από το πρόσφατο υψηλό του 0,6x περίπου. Επίσης, το διαρθρωτικό χαρτοφυλάκιο αντιστάθμισης που έχει δημιουργήσει η Alpha Bank, αναμένεται να μετριάσει τo πλήγμα στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) στο μέλλον. Τονίζεται ακόμη ότι «πιστεύουμε ότι η τράπεζα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα περιθώρια κέρδους της σε ένα περιβάλλον μειώσεων των επιτοκίων και είναι η δική μας κορυφαία επιλογή μας στην κάλυψη των τραπεζών της περιοχής ΕΕΜΕΑ».
Η τιμή - στόχος είναι στα 7,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 4,16 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και στα 1,95 ευρώ για τη Eurobank.
Η πορεία των ελληνικών τραπεζών
Ο αμερικανικός όμιλος αναφερόμενες και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες τονίζει ότι αποτελούν το «αγαπημένο παιχνίδι» (preferred plays) για την περιοχή CEEMEA, ενώ η πρόσφατη υποχώρηση για τις μετοχές τους αποτελεί ένα καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές.
Αυτή η επιλογή οφείλεται:
- Στις ισχυρές προοπτικές στο μακροοικονομικό σκέλος, με τους οικονομολόγους της Morgan Stanley να αναμένουν ανάπτυξη της τάξεως του 2,3% - 2,4% το 2024 - 2025 και υπεραπόδοση έναντι Ευρωζώνης.
- Στην αναμενόμενη δυναμική ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης υπό τη βάση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την ανάκαμψη των επενδύσεων και τα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη, που θα οδηγήσουν σε μια καθαρή αύξηση των δανειοδοτήσεων με ετήσιο ρυθμό CAGR για το 2023 - 2025 στο 6% κατά μέσο όρο.
- Στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) που ναι μεν αναμένεται να είναι πιο χαμηλή το 2024, καθώς ξεκινά ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων, αλλά η βάση είναι υψηλότερη δεδομένης της επέκτασης του σταθερού περιθωρίου λόγω των χαμηλών beta καταθέσεων.
- Στα NPEs που διαμορφώνονται πλέον σε μονοψήφιο επίπεδο και στην ποιότητα του ενεργητικού που παραμένει ανθεκτική.