ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Wall Street, NYSE, Markets, Stocks, USA, HPA
Φωτο: Shutterstock

Ανοδική κίνηση στη Wall μετά τα σχόλια από κορυφαίο στέλεχος της Fed

Ο Κρίστοφερ Γουόλερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed, τόνισε ότι η νομισματική πολιτική είναι «καλά τοποθετημένη» για να «παγώσει» ο πληθωρισμός. Θετικά τα στοιχεία για το ΑΕΠ.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, αφού τα σχόλια κορυφαίου αξιωματούχου της Fed αύξησαν τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει τερματίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της.

O Dow Jones σημείωσε άνοδο 75 μονάδων ή 0,2%, ο S&P 500 διαπραγματευόταν 28 μονάδες ή 0,6% υψηλότερα και ο NASDAQ Composite σκαρφάλωσε 120 μονάδες ή 0,9%.

Το κλίμα βελτιώθηκε μετά τα σχόλια του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Γουόλερ, ο οποίος ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι «καλά τοποθετημένη» ώστε να «παγώσει» ο πληθωρισμός.

Ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο 3,2% τον Οκτώβριο και την Πέμπτη θα ανακοινωθεί ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών.

Αυτός αναμένεται να έχει αυξηθεί μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, μια πτώση από 0,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ η βασική μέτρηση, η οποία αφαιρεί το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων και θεωρείται καλύτερος δείκτης του υποκείμενου πληθωρισμού, αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 3,5% σε ετήσια βάση, μια πτώση από 3,7% τον προηγούμενο μήνα και η χαμηλότερη από τα μέσα του 2021.  

Το κλίμα ενισχύθηκε επίσης από την είδηση ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί το τρίτο τρίμηνο, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,2% το τελευταίο τρίμηνο, αναθεωρημένο προς τα πάνω από τον ρυθμό 4,9% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Η μετοχή της General Motors σημείωσε άνοδο 10% αφού ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε ότι θα επαναγοράσει μετοχές αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα αυξήσει το μέρισμα του κατά 33%.

Η μετοχή της Dollar Tree σημείωσε άνοδο 5% αφού η εταιρεία λιανικής μείωσε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του έτους.

Η μετοχή της Crowd Strike Holdings έχει απόθεμα λίγο κάτω από 5%, καθώς η εταιρεία κυβερνοασφάλειας προέβλεψε έσοδα τέταρτου τριμήνου υψηλότερα των προσδοκιών, λόγω της ανθεκτικής ζήτησης για τις προσφορές της στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Επιπλέον, η Berkshire Hathaway βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Τσάρλι Μάνγκερ, αντιπροέδρου του τεράστιου ομίλου, λίγο πριν από τα 100α γενέθλιά του.

Ο Μάνγκερ ήταν γνωστός ως το δεξί χέρι του επικεφαλής της Berkshire, Γουόρεν Μπάφετ βοηθώντας να μετατραπεί η Berkshire από μια υποβαθμισμένη κλωστοϋφαντουργία σε μια επενδυτική αυτοκρατορία αξίας σχεδόν 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη. Μέχρι τις 09:35 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονταν 1,3% υψηλότερα στα 77,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο μπρεντ διαπραγματευόταν 1% υψηλότερα στα 82,29 δολάρια το βαρέλι. 

Μια σοβαρή καταιγίδα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου από το Καζακστάν και τη Ρωσία προκαλώντας απώλειες προσφοράς έως και 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως και τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για βραχυπρόθεσμη στενότητα της προσφοράς.

Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό διαμορφώθηκαν κατά 0,1% υψηλότερα στα 2.042,10 δολάρια/ουγγιά, ενώ η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματευόταν κατά 0,1% χαμηλότερα στα 1,0986 δολάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τεντωμένο σχοινί οι διεθνείς αγορές, αντοχές από ΧΑ μετά τις δηλώσεις Τράμπ

Σε καθεστώς νευρικότητας οι αγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ, και το πετρέλαιο να πραγματοποιεί άλμα πάνω από τα 100 δολάρια. Το ΧΑ δείχνει σχετική αντοχή υποχωρώντας κατά 0,26% στις 2.124,62 μονάδες.
Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Οι δηλώσεις Τραμπ επαναφέρουν τις πιέσεις στις αγορές

Νέες πιέσεις στις αγορές φέρνουν οι δηλώσεις Τραμπ για κλιμάκωση των επιθέσεων στο Ιράν. Υποχωρούν τα futures σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ πετρέλαιο και φυσικό αέριο πραγματοποιούν άλμα, εντείνοντας την ανησυχία των επενδυτών.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ράλι στις αγορές με φόντο το τέλος του πολέμου στο Ιράν

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές και πτώση των τιμών πετρελαίου φέρνουν οι προσδοκίες για λήξη του πολέμου στο Ιράν. Στο επίκεντρο και η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές για το ΧΑ από την MSCI.
Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές

Ισχυρή άνοδο καταγράφει το ΧΑ που ενισχύεται κατά 1,82% στις 2.043,41 μονάδες υπεραποδίδοντας των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.